« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 16 godina
bubbles, bubbles

Zašto je šampanjac tako poseban?

Znanstvenici se pitaju ima li ovo pjenušavo vino možda bolji miris nego okus

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

champagne

,

šampanjac

,

šampanjac mjehurići

,

pjenušava vina aroma

Ključ je u mjehurićima! Tim europskih istraživača zaključio je da mjehurići šampanjca čine više od samog puckanja na nosu - oni stvaraju maglicu koja naglašava aromu vina.

Istraživač Gerard Liger-Belair sa Sveučilišta Reims Champagne-Ardenne iz Francuske oduševljen je tim otkrićem.

"Sviđa mi se pomisao da takav sjajan i suptilan mehanizam funkcionira pod našin nosem tijekom kušanja šampanjca. U jednoj jedinoj čaši tog pića ima "umne" hrane koliko i zadovoljstva za osjetila."

Don Ho, havajski pjevač još 1966. u jednom svojem hitu pjeva, u slobodnom prijevodu, ovako: "Mjehurići u vinu čine me sretnim, čine da se dobro osjećam."

I bio je u pravu. Sada znanost traži izvor tih osjećaja.  Liger-Belair i kolege koristili su se visokorezolucijskom masenom spektrometrijom (tehnika kojom se analiziraju molekule na temelju njihove mase) tijekom proučavanja kemikalija u šampanjcu i pjenušavim vinima te u mjehurićima i u maglici koju stvaraju kad puknu.

Otkrili su da se neke od kemikalija voćne, ugodne  arome koje sadrži vino nalaze u mjehurićima id a sun a površini više koncentrirane nego u samom vinu, stoji u izvješću Nacionalne akademije znanosti.

"Nešto slično imamo u prirodi kada se mjehuri morske vode rasprsnu i otpuštaju onaj svima nama poznati miris mora", objašnjava Liger-Belair.

Mjehurići vuku sa sobom kemikalije koje se nalaze u vodi do površine mora i kad se rasprsnu ispuštaju aerosolne kapljice u atmosferu. Mjehuri zraka koji nastaju tijekom nevremena povećavaju specifičnu organsku koncentriranost u morskim aerosolima, kaže znanstvenik.

Ako se ista stvar zbiva i s šampanjcem i pjenušavim vinima, znači li to da ona imaju ljepši miris nego okus?

Na to pitanje fizičar Liger-Belair i njegov kolega Philippe Schmitt-Kopplin, kemičar s Instituta za ekološku kemiju i molekularnu biogeokemiju iz Nürnberga, dali su politički odgovor; kažu da nisu stručnjaci za okus i miris.

29.09.2009. 16:40:48
Novi komentar
nužno
nužno