« Život
objavljeno prije 10 godina
OTKRIĆE

Zašto je mediteranska prehrana tako zdrava

Mediteranska prehrana oduvijek se proglašava izuzetno zdravom, no izgleda da su znanstvenici tek sad shvatili zašto je to tako

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

maslinovo ulje

,

zdravlje srca

,

zelena salata

,

mediteranska prehrana

,

nitro masne kiseline

,

lisnato povrće

,

epoksid hidrolaza

Mediteranska prehrana oduvijek se proglašava najzdravijom na svijetu, no sve do sada nije se znalo na koji način donosi najviše blagodati za zdravlje. Novo istraživanje uspjelo je riješiti i tu zagonetku - riječ je o kombinaciji maslinovog ulja i lisnatog povrća ili zelene salate.

Kad se spoje ti sastojci, nastaju nitro masne kiseline koje fantastično djeluju na krvni tlak, regulirajući ga besprijekorno. Zapravo, riječ je o spoju koji nastaju u organizmu kad jedemo povrće bogato nitratima i nitritima - špinat, blitvu, celer, mrkvu ili salatu i nešto bogato zdravim nezasićenim masnoćama poput maslinova ulja, orašastih plodova ili avokada.

Kako su namirnice koje koristi mediteranska prehrana zdrave same po sebi, ova dobitna kombinacija koja se stvara u organizmu samo je šlag na torti svojim izuzetno učinkovitim utjecajem na očuvanje zdravlja krvnih žila i srčanog sustava.

Stoga, ako još niste našli svog dobavljača domaćeg maslinovog ulja, požurite, a putem svratite na tržnicu po vrećicu zelenja. 

20.05.2014. 18:00:00
Novi komentar
nužno
nužno