Zašto je folna kiselina toliko važna u trudnoći?
Dok je prije trudnoće dovoljan unos folne kiseline vrlo važan za zdravlje naše kose, kože i kostiju, kao i jetre, mozga i živčanog sustava, u trudnoći posebno dobiva na važnosti
Folna kiselina, kako najčešće nazivamo B9 vitamin, topiva je u vodi i dostatan unos ovog nutrijenta u organizam važan je tokom cijelog našeg života, a osobito u periodu prije i za vrijeme trudnoće. Kako je povećane potrebe teško zadovoljiti isključivo iz hrane, a naš organizam nije u stanju proizvesti folnu kiselinu, u periodu prije i za vrijeme trudnoće preporučuje se uvesti folnu kiselinu i kao dodatak prehrani. Ona je sastavni bio baš svih prenatalnih vitamina, a može se pronaći i zasebno.
Važnost folne kiseline u trudnoći
Zašto je folna kiselina tako važna u trudnoći? Dok je prije trudnoće dovoljan unos folne kiseline vrlo važan za zdravlje naše kose, kože i kostiju, kao i jetre, mozga i živčanog sustava, u trudnoći posebno dobiva na važnosti. Potrebe su najveće u prvih 12 tjedana trudnoće kako bi se fetus mogao pravilno razvijati. Upravo sva brzorastuća tkiva, pa tako i fetus, zahtijevaju veće količine folne kiseline za pravilan razvoj, kako živčanog, probavnog sustava, tako i razvoj bijelih krvnih stanica i spolnih organa. Ovaj vitamin ujedno liječi anemiju, a pomaže i sintezu proteina. Kako je topiv u vodi, njime se ne možete "predozirati" jer će tijelo jednostavno sav višak vitamina izbaciti mokrenjem.
Prije trudnoće i tijekom prvih 12 tjedana trudnoće preporučuje se unositi barem 400 mikrograma folne kiseline dnevno. Prije nego počnete uzimati folnu kiselinu, posavjetujte se s vašim ginekologom jer kod nekih žena postoji potreba za većim unosom (kod žena koje su rodile djecu s oštećenjem neuralne cijevi, koje uzimaju određene lijekove koji otežavaju iskoristivost folne kiseline, trudnice s dijabetesom i trudnice s BMI indeksom preko 30).
Posljedice koje može uzrokovati nedostatak folne kiseline
Nedostatak folne kiseline prije začeća i u prvih 12 tjedana trudnoće može dovesti do nekih ozbiljnih oštećenja neuralne cijevi kod fetusa, što posljedično dovodi do rascjepa kralježnice, nerazvijenog mozga, rascjepa usne/nepca i razvoja srčanih mana. Također povećava rizik za prijevremeni porod, a samim time i za brojne druge komplikacije koje se povezuju s prijevremenim porodom.
Hrana kao izvor folne kiseline
Brojne namirnice su bogate folnom kiselinom, pa je dio unosa svakako moguće imati i iz hrane. Nažalost, ovaj vitamin osjetljiv je na svjetlost i temperaturu i količina folne kiseline u namirnicama osjetno opada njihovom termičkom pripremom, ali i pranjem same namirnice, kao i dužim stajanjem u hladnjaku. Namirnice koje su najbolji izbor svakako su zeleno lisnato povrće, brokula, mahunarke, jaja, meso, riba, mliječni proizvodi, avokado, šparoge, orašasti plodovi i žitarice cjelovitog zrna.
Preuzeto sa Mamin kutak.
Novi komentar