« Život
objavljeno prije 10 godina i 6 mjeseci
OLD SCHOOL

Zašto je dobro pisati rukom?

Zaboravite na tastature, prave ili virtualne na padovima i smartphonima, uhvatite se olovke i pišite, samo pišite

Pisanje bi trebalo ponovo biti IN
Pisanje bi trebalo ponovo biti IN (DeviantArt)
Više o

zdravlje

,

učenje

,

pisanje

,

pisanje rukom

Tipkanje po tastaturama, pravim ili virtualnim, polako istiskuje penkale i olovke iz upotrebe, a trebalo bi biti suprotno, kažu znanstvenici naglašavajući da je to samo još jedan od negativnih učinaka tehnologije.

Naime, ako niste znali, ljudi koji češće pišu olovkom nasmijaniji su i bolje raspoloženi od onih koji koriste računala, a uz to pisanje rukom ima i druge prednosti. Recimo, kad učite i istovremeno zapisujete važne informacije sa strane na papir zapamtite ćete puno više nego da uz to surfate Wikipedijom, primjerice.

Prenošenje emocija na papiru, u vidu neke vrste dnevnika pomaže nam pri oporavku od traumatičnih događaja puno brže nego ako to ne radimo, jer na taj način jasno organiziramo svoje misli i provjeravanjem napisanog rješavamo se negativnih osjećaja. 

Pola sata zapisivanja stvari zbog kojih ste zahvalni u životu dnevno napravit će čuda za vaše raspoloženje i samopouzdanje, jer ćete se tako stalno prisjećati da nema potrebe za tugom i da imate dovoljno razloga za osmijeh i optimizam.

Pisanje dnevnika ili kratkih priča prije spavanja pomoći će vam da brže i kvalitetnije zaspete, pa odvojite petnaestak minuta za to, ugasite računala i televizor i napišite nešto, bit će korisno za vas.

Uz sve to, ovakav način oslobađanja od stresa ima pozitivan utjecaj na raspoloženje i smanjenje krvnog tlaka i poboljšanje funkcija jetre i pluća. 

Sve u svemu, pronađite ili kupite bilježnicu, uzmite olovku i krenite ...

14.11.2013. 18:20:10
Novi komentar
nužno
nužno