« Život
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
BIOLOŠKA OSNOVA

Zašto djevojčice prirodno privlače lutke?

Najnovija studija objasnila je zašto djevojčice čim prohodaju pokazuju interes prema lutkama, a dječaci prema autićima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

djevojčice

,

igračke

,

bebe

,

lutke

,

dječaci

Bez neke iznimke djeca će birati igračke koje se stereotipno pripisuju njihovom spolu. Ovo otkriće, inače prvo koje pokazuje dosljedne razlike kod vrlo malih beba, sugerira kako za to postoji biološka podloga. 

Psihologinje dr. Brenda Todd i Sara Amalie O'Toole Thommessen s Londonskog sveučilišta provele su eksperiment koji je uključivao 90 novorođenčadi u dobi od 9 do 36 mjeseci. Djeci je dano na izbor da biraju među 7 igračaka. Neke su bile stereotipno muške: autić, bager, lopta i plavi medvjedić. Ostatak je bio stereotipno ženski: rozi medvjedić, lutka i set za kuhanje. 

Bebe su zatim stavljene na metar udaljenosti od igračaka, te su mogle izabrati koju god su htjele. Njihov izbor i vrijeme koje su provele igrajući se zatim je snimljeno. Među najmlađom djecom (9 do 14 mjeseci), djevojčice su značajno dulje vremena provele igrajući se s lutkama, a dječaci s autićima i loptom. Među 2 i 3-godišnjacima, djevojčice su 50 posto vremena provele igrajući se s lutkama, dok su ih samo dva dječaka kratko upotrijebila. Dječaci su skoro 90 posto vremena proveli igrajući se s autićima.

Nije postojala veza među stavovima roditelja o tome koje su igračke prikladnije za dječake i djevojčice i izbora djece. "Djeca ove dobi već su podvrgnuta jakom utjecaju socijalizacije. Djeca se odlučuju za one igračke koje oblikuju njihove interese", objašnjava dr. Brenda Todd. "Vjerojatno postoji biološka osnova za njihov izbor. Muškarci su se kroz evoluciju adaptirali da preferiraju objekte koji se pomiču, vjerojatno kroz svoje lovačke instinkte, dok žene preferiraju toplije boje kao što je roza, ili boja novorođenog djeteta."

16.04.2010. 20:46:02
Novi komentar
nužno
nužno