« Život
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
GLEDA, A NE VIDI

Zašto Amerika ne može pronaći Osamu bin Ladena?

Gdje je Osama? Gdje je njegov vrhovni zamjenik Ayman al-Zawahiri? I gdje je talibanski vođa Mullah Omar?

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Deviant Art)
Više o

SAD

,

CIA

,

terorizam

,

Osama bin Laden

,

obavještajne službe

,

Al Qaida

Američki porezni obveznici su uplatili skoro pola trilijuna dolara na račune tajnih službi još od napada 11. rujna, no iste te službe ni danas ne mogu odgovoriti na najosnovnija pitanja: Gdje je Osama bin Laden i zamjenik mu al-Zawahiri? Gdje je talibanski vođa Mullah Omar? Kako je izvijestio CNN u ponedjeljak, NATO službenici vjeruju da se vođe Al Kaide skrivaju negdje u sjeverozapadnom Pakistanu, dok je Mullah Omar negdje na liniji između grada Quette u zapadnom Pakistanu, te južnog lučkog grada Karachija. S obzirom da je Pakistan duplo veći od Kalifornije, a Karachi grad od 18 milijuna stanovnika, to baš i nisu precizne lokacije za najtraženije ljude na svijetu.

Da su CIA i ostale američke obavještajne službe privatne kompanije, te da kronično ne uspijevaju ostvariti jednu od njihovih ključnih misija, njihovi dioničari bi se već odavno pobunili, otpustili menadžment, a vrijednost dionica bi pala na nulu. Umjesto toga, budžet američkih obavještajnih službi nastavlja rasti, dok skoro milijun Amerikanaca ima pristup tajnim dokumentima. Što taj pristup zapravo omogućuje? Baš i ne mnogo, sudeći prema sadržaju desetak tisuća tajnih dokumenata o ratu u Afganistanu koje je stranica WikiLeaks objavila još u srpnju. Jedna zanimljiva stvar oko gomile tih podataka jest da je malo toga doista bilo iznenađujuće. Sadržavali su materijal s kojim je prosječno informiran građanin već dugo bio upoznat: segmenti pakistanskih vojno-obavještajnih službi vjerojatno podržavaju Talibane. Ma nemojte se šaliti!

Većinu svojih planova Al Kaida je objavila javno, a talibani konstantno objavljuju videovrpce i izvješća kojima otkrivaju svoje strategije i planove napada, a koji su većinom dostupni na internetu. Unatoč tome, SAD se ponaša kao da je riječ o supersili, a ne o mreži ne baš najbolje organiziranih terorista. Kako rezultat, CIA danas više nalikuje firmi za računovodstvo, nego špijunskoj agenciji iz popularne kulture. Više je razloga tome, počevši od birokracije pa do raznih internih previranja. To naravno ne pridonosi rješenju pitanja koje američki porezni obveznik, a i ostatak svijeta želi znati: Gdje se skriva bin Laden?

No, to je naravno samo jedna strana medalje. Druga je ta da je obitelj bin Laden bila glavni poslovni partner obitelji Bush, i što su njezine veze s američkim establishmentom mnogo dublje nego se pretpostavlja. Kopanje po tom području može štetiti "nacionalnom interesu" i zato američke obavještajne službe "ne rade" svoj posao.

19.10.2010. 23:55:00
Novi komentar
nužno
nužno