« Ekosfera
objavljeno prije 7 godina i 3 mjeseca
WWF

Zaštita prirode ne smije biti samo na papiru

WWF u novom izvješću "Sprječavanje parkova na papiru: Kako napraviti EU prirodno zakonodavstvo učinkovitim" nudi dobar pregled glavnih problema na terenu i učinkovita rješenja za njih

Zaštitimo predivnu prirodu
Zaštitimo predivnu prirodu (WWF)
Više o

WWF

,

zaštita prirode

Više od polovice europskih prirodnih područja zaštićena su samo na papiru zbog značajnih kašnjenja i nedostataka u provedbi zakona zemalja članica, navodi se u novom izvješću WWF-a [1]. Istraživanje također pokazuje jasne prednosti za ugrožene vrste i lokalno gospodarstvo tamo gdje su Europska komisija i nacionalne vlade poduzele učinkovite mjere.

Europska komisija potvrdila je nedavno da su EU Direktiva o pticama i Direktiva o staništima najčvršći propisi za zaštitu prirode i obvezali su se na poboljšanje učinkovitosti tih propisa. WWF u novom izvješću  "Sprječavanje parkova na papiru: Kako napraviti EU prirodno zakonodavstvo učinkovitim" nudi dobar pregled glavnih problema na terenu i učinkovita rješenja za njih. Povećanje morskih zaštićenih područja, učinkovite mjere i planovi za sva prirodna područja, povećana ulaganja i bolje praćenje i provedbe zakonskih obveza su identificirani kao prava rješenja kako bi se osiguralo da europska priroda bude zaštićena i obnovljena [2].

"Europa ima neke od najjačih zakona za zaštitu prirode na svijetu, no unatoč tome svakodnevno gubimo staništa i vrste zbog ilegalnog industrijskog razvoja. Zaštita na papiru je besmislena ako nije potkrijepljena učinkovitim upravljanjem i odgovarajućim financiranjem na terenu. Ovo izvješće govori što bi institucije Europske unije i državna tijela trebala hitno raditi kako bi zaustavili gubitak prirode i krenuli prema prijeko potrebnom održivom korištenju prirodnih resursa", rekao je Andreas Baumüller, voditelj prirodnih resursa u WWF-ovom uredu za europske politike.

Kao što je vidljivo iz izvještaja, jedinstvena prirodna područja poput močvara, netaknutih planina, rijeka i morskih područja pod prijetnjom su zbog nedostataka u zakonu, nedostataka odgovarajuće procjene utjecaja na okoliš i nepostojećih ili neprikladnih planova upravljanja. To ostavlja otvorena vrata štetnim industrijskim projektima poput povećanja riječne plovidbe u španjolskom Nacionalnom parku Doñana gdje se močvara isušuje ili razvoja velikih skijališta koja prijete opstanku medvjeda u Nacionalnom parku Pirin u Bugarskoj. I naše jedino UNESCO područje - Nacionalni park Plitvička jezera - pod prijetnjom je zbog uništavanja staništa i gubitka vrsta radi masovnog turizma.

S druge strane, u izvješću se navode i primjeri dobre prakse provedeni u mnogim zaštićenim područjima sa značajnim dobrobitima za životinjski svijet, lokalnu zajednicu i njihovo gospodarstvo. Čvrsta suradnja između lokalnih vlasti i privatnog sektora dovela je primjerice do transformacije austrijskog Tiroler Lechtala u simbol lokalnog ponosa i atraktivnu turističku destinaciju.

"Zaštita prirode ne smije biti samo na papiru! WWF Adria je uz brojne europske urede WWF-a i druge nevladine organizacije provodila kampanju 'Krik za prirodu' u Hrvatskoj i Sloveniji. Ta je kampanja postigla velik uspjeh, a sama činjenica da se više od 520.000 ljudi diljem Europe uključilo u javno savjetovanje dokazuje da bi zaštita prirode trebala biti prioritet i visoko na političkoj agendi svih zemalja Europske unije. Zaštićena priroda ima izravnu vrijednost za ljude i priroda bi općenito morala biti glavni pokretač promjene poljoprivrednog, energetskog i prometnog sektora", zaključuje Martin Šolar, direktor WWF Adrije.

09.02.2017. 15:31:00
Novi komentar
nužno
nužno