« Kultura
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
SPLIT

Započela središnja proslava Sudamje 2009.

Otvaranjem moćnika sv. Dujma u splitskoj katedrali započela je proslava Dana sv. Dujma - zaštitnika Splita, koji se slavi 7. svibnja.

(Nikola Vilić, CROPIX)
Više o

Split

,

Slobodan Štambuk

,

proslava

,

Drago Šimundža

,

Sveti Dujam

,

Angelo Scole

,

Želimir Puljić

,

Ante Jurić

,

Ilija Janjća

,

Dan sv. Dujma

,

sv. Duje

,

Bratovština Bokeljske mornarice

,

Marin Barišić

,

Bokelska mornarica

,

Dioklecijan

,

Sv. Dujam

Moćnik s Dujmovim relikvijama na oltaru sv. Dujma otvorili su, prema tradiciji, prepozit Prvostolnog kaptola u Splitu mons. Drago Šimundža i splitski gradonačelnik Ivan Kuret.

Nakon toga je služena misa uz sudjelovanje nadbiskupa splitsko-makarskog mons. Marina Barišića i venecijanskog patrijarha kardinala Angela Scole, te biskupa: hvarsko-bračko-viškog Slobodana Štambuka, dubrovačkog Želimira Puljića i kotorskog Ilije Janjće te nadbiskupa splitsko-makarskog u miru Ante Jurića.

U pozdravnoj riječi nadbiskup splitsko-makarski Barišić je istaknuo kako je za Split i Splitsko-makarsku nadbiskupiju Dan sv. Dujma "uzvišen dan jer je posvećen snagom sv. Dujma zaštitnika Splita i Splitsko-makarske nadbiskupije".

"Gospod je dao snage sv. Dujmu da može posvjedočiti Kristovo uskrsnuće", rekao je nadbiskup Barišić.

Posebice je zahvalio kardinalu iz Venecije Scoli što je nazočan svečanosti obilježavanja Dana sv. Dujma te na pomoći koju je Caritas iz Venecije slao na područje Splitsko-makarske nadbiskupije za vrijeme agresije na Hrvatsku.

Kardinal Scola je, uz ostalo, rekao da splitska katedrala ima veliko značenje za kršćanstvo jer su njoj relikvije Sv. Dujma, kršćanskog mučenika.

Sv. Dujam je bio solinski biskup, a ubio ga je 304. godine car Dioklecijan, progonitelj kršćana.

"Mi kršćani znamo gdje idemo zato što je Kristovim uskrsnućem rođena Crkva koja je jamstvo naše budućnosti", istaknuo je kardinal Scola.

U propovijedi je don Marinko Vidović naglasio kako je sv. Dujam težio savršenstvu kršćanske ljubavi. "Mi u Crkvi kao da se malo pribojavamo govoriti o savršenstvu, u Crkvi ima pojava usavršavanja graditeljskih i menadžerskih sposobnosti i to je dobro, ali samo ako je dio usavršavanja kršćanske ljubavi", rekao je don Vidović.

Nakon otvaranja moćnika sv. Dujma i mise, ispred katedrale je postrojen odred Bratovštine Bokeljske mornarice čiju je smotru obavio splitski gradonačelnik Ivan Kuret. Pripadnici Bratovštine, koji njeguju tradicije Bokeljske mornarice, podnijeli su prijavak nadbiskupu splitsko-makarskom Marinu Barišiću koji je za njih zazvao Božji blagoslov.

Ta bratovština ove godine obilježava 1.200 godina od prvog spominjanja Bokeljske mornarice, a u Splitu, gdje su večeras izveli tradicionalno bokeljsko kolo, gostuju na svečanosti Dana sv. Dujma. (hina/metro-portal)

06.05.2009. 22:49:15
Novi komentar
nužno
nužno