« Kultura
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
SPLIT

Otvorena izložba "World Press Photo"

Ove godine se između 5.500 prijavljenih fotoreportera iz 124 zemlje izabralo 196 najboljih.

(Jakov Prkić, CROPIX)
Više o

Split

,

izložba fotografija

,

World Press Photo

,

fotoreporteri

,

Valentino Bilić Prcić

,

Dom mladih Split

Najuglednija ovogodišnja izložba novinskih fotografija u svijetu "World Press Photo" otvorena je večeras u Splitu, dva dana nakon premijernog predstavljanja u Amsterdamu.

Na izložbi u Domu mladih, koja će se moći razgledati do 19. svibnja, izloženo je 196 novinskih fotografija koje su dobili nagrade u 10 kategorija.

Ovo je već četvrta godina za redom da se "World Press Photo" održava u Splitu, a prethodnih godina je u samo dva tjedna održavanja znalo izložbu posjetiti 3.500 ljudi.

Iako se ove godine za izložbu prijavilo 5.500 fotoreportera iz 124 zemlje, nudeći 96.000 fotografija, izabrano je 196 najboljih. Na fotografijama se tako mogu vidjeti trenutci iz športskog života, okom kamere su zabilježeni posebni trenutci u prirodi, fotografije oslikavaju gradove i ljude, životinje i scenu, umjetnost, ali i američkog predsjednika Baracka Obamu u opuštajućim trenutcima.

Fotoreporteri su tako svojim kamerama ne samo ovjekovječili portrete nego i rat u Gruziji, ulične sukobe u Palestini i Indiji, te posljedice potresa u Kini.

Koordinator izložbe Valentino Bilić Prcić je izjavio kako je izuzetno zadovoljan što se jedna tako vrijedna izložba ponovno može razgledati u gradu podno Marjana.

"Samo entuzijazam splitskih ljubitelja fotografije doveo je u naš grad ovako vrijednu i nadasve poznatu i priznatu svjetsku izložbu", dodao je Valentino Bilić Prcić.

Inače, sutra na dan sv. Dujma, zaštitnika grada Splita, u sklopu ove izložbe će se održati radionica za fotografe, fotoreportere i novinare, te studente likovne akademije. Tema radionice će biti opći socijalni i etički utjecaj fotografije na moć i sposobnost fotografije u prenošenju istine u tiskanim medijima s naglaskom na odnos prema ratu koji se dogodio na ovim prostorima 90-ih godina prošlog stoljeća. (hina/metro-portal)

06.05.2009. 22:56:08
Novi komentar
nužno
nužno