« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 4 mjeseca
BOSNA U PLAMENU!

Zapaljene vladine zgrade u Tuzli, Zenici i Sarajevu

Nakon mirnog početka prosvjedi su ponovo eskalirali u nerede, pa prosvjeda i nasilja ima i u drugim gradovima BiH

Gore zgrade kantonalnih Vlada
Više o

Bosna i Hercegovina

,

nasilje

,

prosvjedi

Stotinjak demonstranata upalo je u zgradu vlade Tuzlanske županije/kantona nakon što se policija povukla, a nakon toga je zgrada zapaljenja. Novinari brojnih medija s lica mjesta javljaju da se u Tuzli okupilo oko 10 000 ljudi.

Demonstranti okupljeni ispred zgrade vlade Zeničko-dobojskog kantona/županije zapalili su više prostorija u tom objektu iz kojeg je krenuo crni dim, javlja reporter agencije Anadolija iz Zenice. Ista agencija javlja da demonstranti nisu dozvolili prilazak vatrogasnom vozilu.

Nakon izbijanja požara, policajci koji su čuvali zgradu vlade ZDŽ, odložili su opremu i demonstrantima prepustili kontrolu nad tim objektom.

Sarajevo, Brčko, Travnik...

Nekoliko tisuća građana Tuzle okupilo se u petak (7.2.) ispred vlade Tuzlanske županije (TŽ), tražeći još jednom da se njihovi zahtjevi ispune, odnosno smjenu kompletnog vrha vlade i procesuiranje odgovornih za kriminal i pljačku koja se događala prethodnih godina. Nakon naguravanja demonstranti su probili kordon policije i ušli u zgradu vlade TŽ-a. Zgrada vlade TŽ-a gađana je navodno i kamenjem. Prosvjedima su se pridružili i članovi udruženja koja okupljaju civilne žrtve rata koji su priopćili da podržavaju mirne prosvjede.

Oko dvije tisuće ljudi okupilo se i u Brčkom, ispred zgrade vlade, dajući na taj način podršku demonstrantima u Tuzli. Pored toga uputili su oštre kritike lokalnoj vlasti gađajući zgradu vlade jajima i uzvikujući: "Izađite lopovi".

Situacija ništa nije mirnija ni u Sarajevu gdje također nekoliko stotina građana prosvjeduje ispred vlade Kantona Sarajevo. Traže ostavku kompletne vlade. Zgradu, koja je odavno evakuirana, osiguravaju jake policijske snage, a kako navode organizatori, očekuje se još nekoliko tisuća građana.

Više stotina građana Travnika prosvjeduje i u ovom gradu, a građani se okupljaju i u Bihaću, ali i Zenici gdje su se demonstranti sukobili s policijom. Zgrada Zeničko-dobojske županije/kantona gađana je bocama i kamenjem, a u sukobima je ozlijeđen jedan policajac.

Slab odziv u Banjaluci

Tuzlacima ali i ostalim građanima u Federaciji BiH koji prosvjeduju već treći dan pridružili su se i građani Banjaluke, doduše mali broj njih, oko dvjestotinjak. Oni su u mirnoj prosvjednoj šetnji pored palače predsjednika RS-a, uzvikivali "Lopove, lopove, lopove...".

Prosvjede je preko društvenih mreža organizirao Helsinški parlament građana Banjaluka i nevladina organizacija "Oštra nula". Aleksandar Žolja iz Helsinškog parlamenta kaže da su ovi prosvjedi isključivo podrška građanima koji prosvjeduju širom BiH.

"Građani cijele BiH treba da nam budu bliži od političara na svim nivoima vlasti. Ako bude potrebno ponovo ćemo izaći da damo podršku ljudima. Nemojte na ovo da gledate kao ne neku međuentitetsku ... na neko razaranje RS ili ustavnog sistema. Ovo je upućeno građanima koji se bore legalno za svoja prava. Za gladne ljude koji su zaradili svoje plaće, a nemaju ih. To je poruka iz Banjaluke Tuzli."

Građani nezadovoljni

To smatra i nekolicina okupljenih građana koji su došli da izraze nezadovoljstvo trenutnim stanjem. "Došao sam da podržim ove ljude jer treba bagru smijeniti s vlasti. Nema više života. Došlo je vrijeme, ne mogu živjeti ni borci ni penzioneri, sramota", kaže Stanko Novaković iz Banjaluke.

Organizatori, kažu nisu očekivali ni ovoliki broj sudionika prosvjeda s obzirom da se radi o spontanoj reakciji nakon prosvjeda u gradovima širom Federacije BiH. Aktivistica udruženja "Oštra nula" Dražana Lepir kaže da Federacija nije usamljena i da stanje u RS-u nije ništa bolje. "Ne znam hoće li do većih protesta doći i u Banjaluci ali ćemo uvijek biti tu da podržimo borbu za bolje sutra, ali nadam se da nećemo biti nasilni u tome i da ćemo imati artikulirane zahtjeve. Da ukažemo vlasti da ne mogu da se bahato ponašaju već da treba da rade u našem interesu s obzirom da ih mi biramo svake četiri godine", kaže Lepir.

Piše: Dragan Maksimović/DW
07.02.2014. 16:08:05
Novi komentar
nužno
nužno