« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
ovisnost o nikotinu

Zamke light i mentol duhanskih proizvoda

Pokoja cigareta na dan tijekom dugog niza godina štetnija je nego konzumiranje puno cigareta u kratkom razdoblju

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

pušenje

,

cigarete

,

rak pluća

,

nikotin

,

rak mokraćnog mjehura

,

light cigarete

,

katran

Opće je poznato da su pušači više izloženi nastanku raznih tumora od ostalih ljudi. No, sada je poznato i to da oni koji zapale pokoju cigaretu tijekom dužeg niza godina pretrpe veću štetu od onih koji puše često, ali u kratkom periodu. To je posljedica razvoja najnovijih duhanskih proizvoda koji nose oznaku light i koji imaju razne aditive poput mentola. Bar tako tvrdi jedna studija koju je proveo tim stručnjaka iz Instituta za rak Bethseda.

Konkretno, kad se radi o raku mokraćnog mjehura, istraživači su usporedili podatke iz tri američke savezne države Maine, New Hampshire i Vermont iz razdoblja između 1994 i 1998. godine s onima iz perioda između 2001. i 2004. Rezultat? - pušači imaju pet puta veću šansu da dobiju rak od nepušača. Osim toga, povremeno konzumiranje cigareta tijekom godina štetnije je djelovalo nego intenzivno pušenje u kratkom periodu. Zašto? Objašnjenje je da su se promijenile navike pušača, ali i sam proizvod kojeg konzumiraju.

Jedan od glavnih uzroka ovog naizgled nelogičnog rezultata je i promjena u sastavu cigareta. Na primjer, danas su jako popularni razni aromatski dodatci, takozvani aromatični amini koji su kancerogeni i koji predstavljaju glavnog neprijatelja mokraćnog mjehura u kojem se miješaju s urinom. Istraživači naročito upozoravaju na naftilamin.

Pored toga, kako se smanjivala količina katrana i nikotina, povećavala se količina dodataka poput naftilamina i nitrozamina. Ostali dodatci mogu tijekom sagorijevanja postati kancerogeni i štetni. Jedan od njih je mentol. No tu nije kraj.

Takozvane light cigarete koje imaju manje nikotina povećale su potrebu pušača da konzumira još više cigareta da bi zadovoljio svoju potrebu za nikotinskim užitkom. Na taj način se samo povećavala ovisnost. Ovi proizvodi su se pojavili početkom 70-ih godina prošloga stoljeća i 20 ili 30 godina njihova konzumiranja svakako ima svoje efekte. Upravo zbog toga, tvrde istraživači, onaj tko konzumira po nekoliko light cigareta tijekom dugog niza godina više je izložen rizicima od raka pluća, crijeva, grla i mjehura.

Prema najnovijim procjenama, dim cigarete je oko 65 posto odgovoran za nastanak raka mjehura kod muškarca, odnosno 30 posto kod žena. Redoviti pušači (dakle, bar jedna cigareta na dan tijekom šest mjeseci) imaju dva do tri puta veću šansu da im se dijagnosticira neki rak u usporedbi s onima koji nikad nisu ni zapalili. A u slučaju da se prestane pušiti odmah? Pozitivni učinci će se svakako osjetiti, rizik od raka se osjetno smanjuje tijekom prvih pet godina apstinencije. Ipak, faktor rizika je još uvijek ogroman kad ga usporedimo s onim nepušača - potrebno je oko 20 godina nepušenja da bi se izjednačili.

17.11.2009. 19:12:58
Novi komentar
nužno
nužno