« Kultura
objavljeno prije 3 mjeseca i 27 dana
OSVRT

Zamišljaji Petera Weisza

Ponekad se slikar opusti i dopusti svom unutarnjem glasu da bude glasniji no inače i osluškuje njegovu prikrivenu čudesnu storiju niza zamišljaja, nisku nedogođenih događaja

Peter Weisz
Peter Weisz (Arhiva)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

osvrt

,

Peter Weisz

Mnoštvo je motiva i tema dotakao suvremeni likovni umjetnik Peter Weisz i pretvorio ih u oživotvorene simbole na svojim brojnim slikama u različitim tehnikama.

Svi oni pripovijedaju svoje priče, svoje doživljene drame, svoje nedosanjane snove, strahove i veselja, tuge i kliktavu radost, svi oni pripadaju samo svojem vremenu i stvarnim ili nestvarnim događanjima.

Ponekad se slikar opusti i dopusti svom unutarnjem glasu da bude glasniji no inače i osluškuje njegovu prikrivenu čudesnu storiju niza zamišljaja, nisku nedogođenih događaja.

Tada slikar slika svjetove i podneblja koje nikada nije posjetio, ovjekovječuje ljude koje nikada nije sreo, bilježi zvuk rijeke na čiju obalu nije zakoračio, gledajući mutno nebo koje će uskoro donijeti kišu i probuditi ga iz ovoga sna i prekinuti lutanja nepoznatim i tajanstvenim prostranstvima.

Dosta je slika u velikom opusu Petra Weisza posvećenih tim imaginarnim putovanjima umjetnika u nepoznato i rijetko postojeće, uglavnom je nepostojeće, čvrsto i prozirno, poput sjećanja na blistave i sunčane dane djetinjstva, na lavež malog crnog psa koji ga veselo pozdravlja, na djedov glas koji nikada neće zaboraviti.

Emotivni ciklus Zamišljaji Petera Weisza nadahnuto je prisjećanja čovjeka na vrijeme koje je prošlo i koje se više neće ponoviti.

Piše: Miroslav Pelikan
03.01.2024. 09:14:00
Novi komentar
nužno
nužno