« Kultura
objavljeno prije 3 mjeseca i 24 dana
OSVRT

Motiv igre u kompleksnom opusu Vlade Tuđe

Taj trenutak igre svjedoči o slikarevom stavu, ne želi priznati one oblike života koji nisu ljudski, koji nisu prava odlika čovjeka, koji nisu stvarna i istinska vrijednost

Vlado Tuđa
Vlado Tuđa (Arhiva)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

Vlado Tuđa

,

osvrt

S mnoštvom se motiva i likova u svom kompleksnom opusu družio istaknuti hrvatski likovni umjetnik Vlado Tuđa, oživotvorujući njihovo novo postojanje, novi život u ulju i akrilu n platnu ili kartonu u nizu zanimljivih i izazovnih ciklusa.

Jedan od elemenata koji se sustavno pojavljuje u opusu Vlade Tuđe jest i fragment igre, igra u cjelini, stanovita doza neozbiljnog u mračnom svijetu današnjice, pomalo djetinjeg u tami svijeta, vesele raskošne boje raskriljene preko cijeloga platna, poput oblaka koji donosi spasonosnu kišu suhoj žednoj zemlji.

Taj trenutak igre svjedoči o slikarevom stavu, ne želi priznati one oblike života koji nisu ljudski, koji nisu prava odlika čovjeka, koji nisu stvarna i istinska vrijednost.

Slikar kroz svoju igru nepriznavanja određenih normi želi promijeniti svijet, ne učiniti ga samo boljim već i ljepšim, bližim istini i pravičnosti, svakako drugačiji i očito ne mnogo sličan ovom današnjem.

Je li igra pravi ključ za rješenje ove dileme, ostavimo budućnosti da ga riješi.

Slikar i nadalje uživa u svojim malim zamršenim igricama pokušaja prebojanja svijeta u nove tonove i nijanse, kreirajući svijet trenutaka, optimističnih i iskrenih.

Izvrstan razigrani koloristički ciklus s motivima igre Vlade Tuđe, neuobičajen, nesvakidašnji, jedinstven i svakako osebujan.

Piše: Miroslav Pelikan
05.01.2024. 09:30:00
Novi komentar
nužno
nužno