« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
UDRUGA OPĆINA:

Zakon o plaći u lokalnoj samoupravi krši ustavne odredbe

Hrvatske općine nisu izvori gospodarske krize koja je bila navodan uzrok za predlaganje zakona kojim će se urediti plaće, poručuju iz udruge

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

lokalna samouprava

,

plaće

,

Udruga općina

Po ocjeni Udruge općina u Republici Hrvatskoj konačnim prijedlogom zakona o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi krše se odredbe iz članka 137. Ustava, koje lokalnoj samoupravi daju slobodu i pravo da samostalno raspolaže vlastitim prihodima u okviru svog djelokurga.

"Hrvatske općine nisu izvori gospodarske krize koja je bila navodan uzrok za predlaganje zakona kojim će se urediti plaće u lokalnoj i područnoj samoupravi", smatraju u toj udruzi i u priopćenju ocjenjuju da se donošenjem tog zakona kani prebaciti odgovornost sa središnje na lokalnu razinu vlasti.

To je, navode, potpomognuto i stvaranjem neistinite medijske slike o lokalnoj samoupravi kao rastrošnoj i neracionalnoj.

Odbacuju sve nepromišljene i brzoplete izjave o "ukidanju" općina. "Lokalna samouprava je nakon lokalnih izbora 19. svibnja 2009. utemeljena na najsnažnijem demokratskom legitimitetu u Hrvatskoj koji je utjelovljen u izravnu izboru izvršnih čelnika - gradonačelnika i načelnika", ističu.

Iz udruge Udruge općina u Republici Hrvatskoj traže raspravu o nastavljanju funkcionalne i fiskalne decentralizacije u okviru najavljenih reforma teritorijalnog preustroja, te se zalažu se za donošenje zakona o pravima i obvezama lokalnih dužnosnika kao daljnjeg koraka u uređivanju sustava lokalne samouprave. (hina/metro-portal)

09.02.2010. 20:21:47
Novi komentar
nužno
nužno