« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
NEPRAVILNOSTI

Darko Tipurić više nije dekan Ekonomskog fakulteta

Smijenjeni Tipurić izjavio je kako je Ljetna škola bila samo povod za smjenu koja se sprema već šest mjeseci

(Drago Sopta/Cropix)
Više o

Ekonomski fakultet

,

Aleksa Bjeliš

,

Darko Tipurić

Suspendirani dekan Ekonomskog fakulteta Darko Tipurić definitivno je danas odlukom Senata Sveučilišta smijenjen s mjesta dekana te visokoškolske institucije, izvijestio je novinare večeras nakon sjednice Senata rektor zagrebačkog sveučilišta Aleksa Bjeliš.

Članovi Senata danas su se javnim glasovanjem očitovali o Bjeliševoj odluci da suspendira Tipurića zbog nepravilnosti u radu Međunarodne ljetne škole Ekonomskog fakulteta. Bjeliš je dobio potrebnu dvotrećinsku većinu s 54 glasa za suspenziju, od ukupno 66 nazočnih. Dvoje članova Senata bilo je protiv, osmero suzdržanih, a dvoje ih se nije izjasnilo, izvijestio je rektor o rezultatima glasovanja. Time je Senat potvrdio Bjeliševu odluku o Tipurićevoj suspenziji, koja je stupila na snagu 20. siječnja.

O pravovaljanosti položenih ispita i dobivenih ocjena u sklopu sporne Ljetne škole, Sveučilište će svoje mišljenje u roku 90 dana proslijediti Ministarstvu, koje će o tome dati konačan pravorijek, rekao je rektor. U izvješću Ministarstva navodi se niz nepravilnosti, među ostalim i podatak da su studenti Ljetnu školu na Ekonomiji plaćali 2.000 kuna, što im je omogućilo 100-postotnu prolaznost.

Iako će se konačna odluka tek donijeti, Bjeliš je rekao kako je Senat mišljenja da niti studenti niti nastavnici ne bi trebali trpjeti štetu zbog nepravilnosti uočenih u poslovanju te škole.

Na pitanje je li Tipurić jedini za to odgovoran, odnosno hoće li on jedini snositi sankcije, rektor je odgovorio da se istražuju i druge odgovornosti, ali da one nisu u njegovoj nadležnosti.

Po Statutu Sveučilišta sada se pristupa izboru novoga dekana, a procedura bi mogla potrajati i do tri mjeseca. U međuvremenu Bjeliš je za obnašateljicu dužnosti dekana zagrebačkog Ekonomskog fakulteta imenovao prorektoricu za znanost i tehnologiju Melitu Kovačević.

Odluku Senata kratko je prokomentirao i smijenjeni dekan Darko Tipurić istaknuvši kako je Ljetna škola bila samo povod za njegovu smjenu. "Ovo je danas bio samo završni čin, već mi šest mjeseci skidaju glavu. Radi se o jednoj groteski i farsi, za što je Ljetna škola bila samo povod", kratko je rekao Tipurić za HTV. (hina/metro-portal)

09.02.2010. 21:32:22
Novi komentar
nužno
nužno