« Svijet
objavljeno prije 1 godinu
G7

Zajedno protiv nasilja

Članice skupine G7 upozoravaju na opasnost od nasilne promjene međunarodnog poretka. U fokus su Rusija i Kina. Njemačka ministrica vanjskih poslova ističe da je neprihvatljiva vojna eskalacija sukoba oko Tajvana

G7
G7 (Arhiva)
Više o

G7

Ministri vanjskih poslova zemalja članica skupine G7 su na sastanku u Japanu jasno stavili do znanja da zajedno rade na suprotstavljanju nasilnim promjenama međunarodnog poretka. "Odbacit ćemo sve jednostrane pokušaje upotrebe sile čiji cilj je promjena statusa quo", rekao je japanski ministar vanjskih poslova Yoshimasa Hayashi na početku sastanka. "Pokazat ćemo svijetu čvrstu odlučnost G7 da održi međunarodni poredak utemeljen na vladavini prava", istakao je on.

Na ovom skupu, koji će trajati do sutra, sudjeluje i njemačku savezna ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock. Osim ruskog agresorskog rata u Ukrajini, poseban fokus tih konzultacija je na kineskoj politici prema Tajvanu i kineskoj težnji da ostvari prevlast u regiji.

Interes za "konstruktivne i stabilne" odnose s Kinom

Hayashi je na početku sastanka rekao da je za prevladavanje globalnih izazova važno izgraditi "konstruktivne i stabilne" odnose s Kinom. Prema informacijama japanskog Ministarstva vanjskih poslova, ministri država članica G7 su naglasili da su mir i stabilnost u Tajvanskom tjesnacu "neophodan element za sigurnost i prosperitet međunarodne zajednice".

Na pitanje o mogućoj podršci Tajvanu od strane G7 u slučaju eskalacije sukoba s Kinom, Baerbock je za njemački javni servis ZDF izjavila: "Naš cilj je deeskalacija. I zato je trenutna špekulacija o tome 'što bi bilo kada bi...' pogrešna. Ali se također mora jasno staviti do znanja da nećemo tolerirati vojnu eskalaciju." Na sastanku se razgovaralo i o važnosti formata kinesko-američkog dijaloga, izvijestila je njemačka ministrica.

Baerbock: nužan je susret američkog i kineskog ministra vanjskih poslova

Imajući u vidu aktualne napetosti, Baerbock inzistira na sastanku američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena i njegovog kineskog kolege Qin Ganga. "Po mom mišljenju bi bilo važno da se ovaj sastanak održi što prije", izjavila je ona za ZDF. Kina je, prema pisanju Financial Timesa, odbila dati dozvolu Blinkenu da posjeti Peking zbog strahovanja da će FBI objaviti rezultate istrage o srušenom kineskom balonu za koji se sumnja da je bio u funkciji špijuniranja. Kineska vlada je zbog toga obavijestila SAD da nije spremna primiti Blinkena, nakon što je u veljači otkazan njegov posjet.

Početkom ovoga tjedna Blinken je rekao da bi posjetio Kinu, ako se za to stvore odgovarajući uvjeti. Američki državni tajnik je početkom veljače kratkoročno otkazao planirani posjet Kini, nakon incidenta u američkom zračnom prostoru u vezi s navodnim kineskim špijunskim balonom. Incident je dodatno opteretio odnose dviju zemalja.

Odlučan stav prema Rusiji

Sedam gospodarski snažnih demokracija se uspjelo dogovoriti oko zauzimanja odlučnog stava prema Rusiji. Članice G7 će nastaviti pružati podršku Ukrajini, priopćeno je iz japanskog Ministarstva vanjskih poslova. Istovremeno, ministri su ponovili poziv Rusiji da "odmah i bezuvjetno" povuče svoje trupe iz Ukrajine. Sankcije koje su već uvedene Moskvi, kako je rečeno, nastavit će se provoditi.

Japanski ministar vanjskih poslova Yoshimasa Hayashi naglasio je da skupina G7 i zemlje koje dijele njeno mišljenje moraju demonstrirati jedinstvo. Osim toga, ministri su, kako je istaknuto, dogovorili suradnju kako bi spriječili zaobilaženje sankcija Rusiji.

U završnoj deklaraciji trebala bi biti sadržana i kritika prijetnji Moskve upotrebom nuklearnog arsenala. Od početka invazije na Ukrajinu u veljači 2022. godine G7 je gospodarskim sankcijama povećao pritisak na Rusiju.

18.04.2023. 08:01:00
Novi komentar
nužno
nužno