« Svijet
objavljeno prije 1 godinu
ZANIMLJIVO

Rješenja problema globalnog gospodarstva

U nedjelju je u Hannoveru otvoren najveći svjetski sajam industrijskih tehnologija. Izlagači žele pokazati kako umjetna inteligencija i metaverse tehnologije mogu riješiti probleme globalnog gospodarstva.

Dobar dio će biti u Metaversu
Dobar dio će biti u Metaversu (Arhiva)
Više o

hannoverski sajam

Sajam u Hannoveru, jedan od najvećih svjetskih sajmova, počeo je u nedjelju - skoro 75 godina nakon što je prvi put održana izložba industrijske tehnologije. Prvobitno su ga zvali „sajam sendviča s ribom" („Fischbrotchenmesse"), jer su taj sendvič dobivali svi koji su kupili kartu. Godine 1947. bili su izloženi predmeti poput pisaćih mašina, proteza i dječjih kolica na rasklapanje.

Od tada se mnogo toga promijenilo. Ove godine će od 17. do 21. travnja više od 4.000 izlagača iz 63 zemlje u Hannoveru predstaviti najnovije tehnologije s područja elektronske, digitalne i inženjerske industrije.

Ovogodišnji sajam održava se u doba nestašice energije i radne snage i u doba kada industrijski igrači nastoje što više koristiti digitalizaciju dok se udaljavaju od fosilnih goriva. Proizvodnja bez emisija CO2, umjetna inteligencija, tehnologija vodika i Industrija 4.0 neke su od glavnih tema ovogodišnjeg sajma, koji je nazvan „Rješenja za umreženu i klimatski neutralnu industriju".

„Samo povezivanjem tih tehnologija bit će moguće osigurati prosperitet na održiv način. Istovremeno treba raditi na ublažavanju klimatskih promjena", rekao je dr. Jochen Köckler, predsjednik upravnog odbora tvrtke Deutsche Messe, koja je organizator sajma.

Industrija u metaverzumu

Industrija 4.0 ili ideja o stvaranju „pametnih" i međusobno povezanih industrijskih proizvodnih sustava koji se u velikoj mjeri oslanjaju na automatizaciju, postaje sve važnija od 2011. godine. Taj izraz tada je prvi put javno predstavljen na sajmu, kao dio tehnološke strategije njemačke vlade. Na ovogodišnjem sajmu će biti predstavljene tehnologije umjetne inteligencije i virtualne realnosti, uključujući i prve industrijske naočale na svijetu za metaverzum i industrijskog robota koji reagira na prirodni ljudski govor dok obavlja svoj posao.

Više od 300 tvrtki iz 25 zemalja na sajmu će predstaviti svoja rješenja u vezi sa zelenim vodikom, za koji se mnogi nadaju da će moći ponuditi alternativu fosilnim gorivima koja prekomjerno zagrijavaju Zemlju. Teške industrije poput proizvodnje čelika i cementa zahtijevaju ekstremno visoke temperature i zato im je potrebna velika količina energije, koja se često dobiva iz ugljena.

„Da bi Njemačka [...] ispunila svoje međunarodne obveze prema Pariškom sporazumu, vodik treba postati opcija za dekarbonizaciju", navodi savezna vlada u svojoj nacionalnoj strategiji za vodik. Ona uključuje planove za uvoz zelenog goriva od partnera u inozemstvu. Ali održivo proizveden („zeleni") vodik je i dalje skup i dugo se čeka na njegovu isporuku, zbog čega ga neki nazivaju „šampanjcem energetske tranzicije".

Industrijske ambicije Indonezije

Većina izlagača je iz Njemačke, Kine, Italije, Turske, Sjedinjenih Američkih Država, ali i Indonezija sve više dobiva na važnosti. Na ovogodišnjem sajmu Indonezija je zemlja partner. To je bilo planirano još za 2020. godinu, kada je sajam otkazan zbog pandemije koronavirusa.

Danas je Indonezija četvrta zemlja u svijetu po broju stanovnika i najveća gospodarska sila u regiji ASEAN (Asocijacija zemalja jugoistočne Azije). Pod motom „Making Indonesia 4.0", ta će država koristiti svoju platformu kako bi pokazala sve veću stručnost i ambicije na području digitalizacije i industrijalizacije. Indonezija želi biti jedno od deset najvećih svjetskih gospodarstava do 2030. godine.

„Mi proizvodimo sve vaše Airbus helikoptere u Indoneziji", rekao je indonezijski veleposlanik u Njemačkoj Arif Havas Oegroseno na konferenciji za novinare u Hannoveru uoči otvaranja sajma. "Malo ljudi to zna."

Ovogodišnju manifestaciju u nedjelju će otvoriti njemački kancelar Olaf Scholz i predsjednik Indonezije Joko Widodo. Prije deset godina bivša kancelarka Angela Merkel otvorila je sajam s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Globalni industrijski igrači danas imaju problem s prilagodbom poremećajima u opskrbnom lancu i velikim promjenama na energetskom tržištu, koje je prouzročila ruska invazija na Ukrajinu u veljači 2022. godine. To je dovelo do drastičnog rasta troškova i u mnogim tvrtkama usporilo proizvodnju.

Kao i prošle godine, ruske tvrtke nisu pozvane na sajam. Kancelar Scholz je prošlogodišnji sajam iskoristio kao platformu za osudu Rusije, obećavši podršku industrijskom sektoru.

Piše: Kristie Pladson
17.04.2023. 08:31:00
Novi komentar
nužno
nužno