« Zagreb
objavljeno prije 23 dana i 7 sati
LIJEPO

Zagrepčanke i Zagrepčani obilježili Svjetski dan srca ovog vikenda

U subotu se na Trgu Josipa bana Jelačića pregledalo 160 građana, a njih 38 upućeno je na daljnje preventivne kardiološke preglede u KBC Zagreb

Dobra ideja!
Dobra ideja! (Arhiva)
Više o

Zagreb

,

Svjetski dan srca

Zaklade Hrvatska kuća srca u suradnji sa svojim partnerima Ministarstvom zdravstva, Hrvatskim kardiološkim društvom, Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, Kliničkim bolničkim centrom Zagreb, Hrvatskom udrugom kardioloških medicinskih sestara, Udrugom StEPP i tvrtkom Salvus povodom obilježavanja Svjetskog dana srca organizirala je za građane javnozdravstvenu akciju.

Kao i svake godine Zaklada u suradnji s partnerima organizira za građane potpuno besplatnu dijagnostiku koja uključuje mjerenje glukoze, kolesterola u krvi, indeksa tjelesne mase te krvnog tlaka, a sve u svrhu prevencije kardiovaskularne bolesti. Na temelju dobivenih vrijednosti i podataka o navikama vezanima za tjelesnu aktivnost, prehranu i pušenje, građanima će liječnici određivati kardiovaskularni rizik. Oni u najvećem riziku bit će upućeni na kardiološki pregled u posebno dogovorenim terminima u Kliniku za srce i krvne žile KBC Zagreb. Dodatno ovogodišnja inicijativa i fokus Svjetskog dana srca je donošenje nacionalnih planova prevencije kardiovaskularnih bolesti. Namjera ove akcije je prikazati model ranog otkrivanja KVB te upućivanja na kardiološki pregled što će biti jedna od aktivnosti Nacionalnog plana za prevenciju kardiovaskularnih bolesti u RH", istaknula je Ivana Portolan Pajić, dr. med., ispred Zaklade Hrvatska kuća srca i Ministarstva zdravstva.

U subotu se na Trgu Josipa bana Jelačića pregledalo 160 građana, a njih 38 upućeno je na daljnje preventivne kardiološke preglede u KBC Zagreb.

Kardiovaskularne bolesti vodeći su javnozdravstveni problem u svijetu i u Hrvatskoj, najčešća su nezarazna bolest odgovorna za čak 20,5 milijuna smrti godišnje na razini svijeta. U Europi godišnje od kardiovaskularnih bolesti umre oko 4 milijuna ljudi, odnosno 45 % svih umrlih, a prema procjenama oko 60 milijuna ljudi u Europi živi s nekom od kardiovaskularnih bolesti.

„U 2023. godini od kardiovaskularnih bolesti umrlo je 19 937 osoba, odnosno 38,8 % od ukupno umrlih. Analiza po spolu pokazuje da su uzrok smrti 43,2 % umrlih žena (11 096) te 34,5 % umrlih muškaraca (8 839). Prema ovim epidemiološkim podacima možemo zaključiti kako je prošle godine od kardiovaskularnih bolesti umrlo 2.257 žena više, nego muškaraca. Već godinama pratimo trend prema kojem od kardiovaskularnih bolesti umire više žena od muškaraca pa je edukacija i osvještavanje žena o rizicima i opasnostima ovih bolesti iznimno važna", istaknula je prim. Verica Kralj, dr. med., HZJZ.

Briga o zdravlju srca donosi se sad, promjene životnih navika i fizička aktivnost prvi su koraci ka zdravom i snažnom srcu, napravite prvi korak već danas i izaberite svoje zdravlje.

30.09.2024. 11:06:00
Novi komentar
nužno
nužno