« Film
objavljeno prije 2 godine
ZAGREBDOX

ZagrebDox završava natjecateljski dio

ZagrebDox završava svoj natjecateljski dio dodjelom nagrada u subotu, na prvi dan ukidanja gotovo svih epidemioloških mjera

Dijele se nagrade
Dijele se nagrade (Arhiva)
Više o

ZagrebDox

,

nagrade

Subotnji program gust je kao i svih dana od početka festivala, trajat će do kasnih večernjih sati i nakon same dodjele, a počinje od 15 sati kada se prikazuju "Pomirenje" Marije Zidar, biografski "ŽŽŽ (Žurnal o Želimiru Žilniku)" Janka Baljka te "Vojnik Ahmet" Jannisa Lenza.

Slijede kratkometražni filmovi iz Teen Doxa te film "Mi" Alice Diop, filmskog mozaika o pariškim predgrađima, potom švicarsko-srpski "Dida" Nikole Ilića i Corine Schwingruber Ilić, nagrađen na Beldocsu i DOKLeipzigu.

Na programu je i "Zlatna žila" Mattea Tortonea o potrazi za srećom u andskom rudniku zlata u Peruu, "Kuća od krhotina" Simona Lerenga Wilmonta ovjenčan na Sundanceu nagradom za režiju te "Kako ubiti oblak" Tuije Halttunen koji prati znanstvenicu suočenu s moralnom dilemom.

Program Točke gledišta donosi poetični kratki film Apichatponga Weerasethakula "Morakot", testament umjetničke slobode i kreativnosti iranskog redatelja Jafara Panahija "Ovo nije film" te intimistički "Dopisivanje" Dominge Sotomayor i Carle Simón.

Na Visions du Réel nagrađena "Grozna djeca" Ahmeta Necdeta Çupura govori o redateljevoj obitelji i sukobu dviju generacija u ruralnoj Turskoj.

Ponovno se prikazuje bugarski filma snimljen u hrvatskoj koprodukciji "Auti kojima smo odjurili u kapitalizam", koje će predstaviti jedan od redatelja, Boris Missirkov, a tu je i inspirativno ostvarenje "Misija: Pronaći sreću u teškim vremenima", u kojem oskarovac Louie Psihoyos i Peggy Callahan daju uvid u prijateljstvo karizmatičnih duhovnih lidera Dalaj Lame i Desmonda Tutua.

Redateljica Tea Lukač predstavit će film "Korijeni", publika će moći vidjeti i "Anny" češke filmske veteranke Helene Třeštíkove o ženi koja, mijenjajući sliku o sebi, mijenja i vlastitu sudbinu, kao i hrvatski "Mlungu Bijeli kralj" Davida Lušičića.

Subotu zaključuju projekcije od 22 sata - filma "Pjesma duhova", portret Houstona kroz prizmu nekoliko njegovih stanovnika koji će nakon projekcije predstavit redatelj Nicolas Peduzzi, te "Cannon Arm i ultimativni arkadni izazov" Madsa Hedegaarda o čovjeku koji pokušava oboriti svoj rekord u igranju arkadnih igrica.

Za pretposljednji dan festivala najavljen je i poseban program s fokusom na različite kreativne, autorske i osobne vizije prema žanru putopisnog dokumentarca, u kojem će sudjelovati Danijel Riđički, Anđela i Davor Rostuhar te Boris Veličan. 

09.04.2022. 14:01:00
Novi komentar
nužno
nužno