« Film
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
STANJE STVARI

ZagrebDox od 28. veljače do 8. ožujka u Movieplexu

VIDEO - Među više od 140 filmova oko 40 je hrvatskih, a petnaestak svjetskih premijera bit će popraćeno i susretima autora s publikom

(Infopunkt.tv)
Više o

ZagrebDox

,

dokumentarci

,

Nenad Puhovski

,

Movieplex

,

Centar Kaptol

,

FACTUM

,

Sanja Borčić

Najveći međunarodni festival dokumentarnoga filma u regiji - ZagrebDox - održat će se od 28. veljače do 7. ožujka, predstavit će više od 140 dokumentaraca iz cijeloga svijeta, a za svoje je šesto izdanje "iskoračio" s dosadašnje lokacije u Studentskome centru na novu - u Movieplex u centru Kaptol.

Tijekom osam festivalskih dana u pet dvorana svakodnevno će biti 25 projekcija, a ovogodišnji ZagrebDox donosi još jednu novost - novi službeni program "Stanje stvari / Dox Događanja" u sklopu kojega će biti premijerno prikazani naslovi autora iz Hrvatske i regije, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Movieplexu u centru Kaptol.

Predstavljajući festivalski program, direktor i selektor programa Nenad Puhovski izdvojio je iz toga novog službenog programa dokumentarac "Klasa Optimist" o ljudima oboljelim od malignih bolesti autorice iz Hrvatske Lane Šarić.

U službenu međunarodnu i regionalnu konkurenciju uključeno je 65 naslova. Međunarodna konkurencija će i ove godne u Zagreb "dovesti" pobjednike relavantnih svjetskih festivala, od kojih je Puhovski spomenuo pobjednika najvećega svjetskog festivala dokumentarnoga filma IDFA-e "Zadnji vlak", dokumentarac o surovom životu kineskih migranata autora Lixina Fana, švicarski "Zvuk insekata - bilješka o mumiji" Petera Liechtija, dobitnika nagrade Europske filmske akademije, te dokumentarac "Kemoterapija" poljskoga redatelja Pawela Lozinskog , dobitnika najvažnije europske televizijske nagrade "Prix Europa".

U regionalnoj konkurenciji bit će 24 naslova, među kojima je i "Selo bez žena" u režiji Srđana Šarca - crnohumorna priča o tri neoženjena brata iz sela u Crnoj Gori koji pokušavaju nastaviti svoju obiteljsku lozu.

Uz novi program "Stanje stvari", ovogodišnji ZagrebDox ponudit će publici zanimljive naslove iz triju od prije poznatih programa - "Glazbeni Globus", "Kontroverzni Dox" i "Happy Dox".

U popratnome programu bit će dvije retrospektive : "Suvremeni njemački dox" po izboru Classa Danielsena, direktora festivala DOK Leipzig te "Hrvatski AutoDox" u selekciji filmske kritičarke Diane Nenadić.

Autorska večer ove godine bit će posvećena nedavno preminulom redatelju Anti Babaji.

Izvršna direktorica ZagrebDoxa Sanja Borčić vjeruje da će festival na novoj lokaciji omogućiti bolju gledanost festivala.

Organizator festivala je produkcijska kuća FACTUM, a generalni sponzor T-Com. (hina/metro-portal)

01.02.2010. 15:24:40
Novi komentar
nužno
nužno