« Zagreb
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
TAJNI DOKUMENT

Zagrebački holding pred kolapsom zbog ZET-a?

Dosadašnji odnos Grada prema Holdingu i njegovo financijsko vođenje rezultirali su štetom koju će trebati popravljati desetak godina

(Drago Sopta/Cropix)
Više o

ZET

,

Milan Bandić

,

Zagrebački holding

,

zagrebačka Arena

,

bankrot

,

Zagrepčanka

,

Sopnica Jelkovec

Povjerljivi dokument pod nazivom "Informacija o financijskim odnosima Grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga", koji je u nedjelju objavio Večernji list, skriva dokaze o iznimno lošem vođenju Zagrebačkog holdinga koji je pred bankrotom, piše isti medij.

U dokumentu se gradske oce i gradonačelnika upozorava na odnos Grada prema Holdingu koji se, kako se navodi, koristi za skrivanje katastrofalnih financijskih odluka.

Navedeno je kako primjerice ZET više neće moći podmirivati dospjele obveze zbog iscrpljivanja izvora financija koji su do sada bili isključivo vozne karte i gradske subvencije. Grad od 2006. nije ispunjavao svoje obveze pa je ZET-ova likvidnost spašavana sredstvima dobivenima prodajom obveznica i UniCredit leasinga i novcem drugih Holdingovih podružnica. Kada se računi zbroje ispada kako je Holding zbog ZET-a ostao bez 224 milijuna kuna.

Kada se svemu pribroje raniji dugovi ispada kako je Holding samo na ZET potrošio 700 milijuna kuna čime je, upozorava se u dokumentu, ugroženo njegovo poslovanje. To je, kako navodi Večernji, još jedan primjer zašto Milan Bandić nakon 'uspješnog' vođenja Zagreba kreće u pohod na Pantovčak ostavljajući iza sebe, baš kao pravi financijski feniks, spaljenu zemlju.

Nadalje se navodi kako zbog propasti prodaje stanova u naselju Sopnica Jelkovec i zemljišta Zagrepčanke te ogromne investicije u Arenu, za započete gradske projekte nedostaju 1,2 milijarde kuna što onemogućava Holdingove investicijske aktivnosti.

Zaključak cijele priče je da će za sanaciju posljedica dosadašnjeg vođenja Grada Zagreba i Holdinga biti potrebno desetak godina mukotrpnih odricanja.

Gradonačelnik Bandić je novinarima Večernjeg na upit što kaže o tvrdnji da je upropastio Holdong, danas izjavio kako će "podvući crtu". "Izvješće ću dobiti u utorak pa ću onda podvući konzekvence onih koji su kršili propise i naputke poglavarstva i gradonačelnika. A njima poručujem da rade i manje daju intervjue i zabavljaju javnost pa će biti bolje", rekao je Bandić.


06.12.2009. 16:13:44
Novi komentar
nužno
nužno