« Zagreb
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
bili i probali

Bistro Žiraffa: Hrana uz koju se ne razgovara

U skrivenom dijelu Maksimirske ulice postoji kutak u kojem se nudi hrana za profinjena nepca - posebno ona naklonjena meksičkoj kuhinji

Bistro Žiraffa
Bistro Žiraffa (Metro)
Više o

voćni sokovi

,

bistro žirafa

,

meksička hrana

,

tortilje

,

maksimirska

,

restoran žirafa

Kao veliki ljubitelji dobrog zalogaja namjerno smo zalutali u simpatični bistro Žiraffa u Maksimirskoj ulici u Zagrebu koji smješten između Kvatrića i Dinamova stadiona kako bi provjerili glasine da se tamo jako dobro jede.

Vrlo je teško pratiti stazu objektivnosti kad je hrana u pitanju jer ukusi i okusi se razlikuju, no trudili smo se držati se stvarnog stanja koliko je to moguće. Pored ponude s menija, u obzir smo uzeli ambijent, cijene, lokaciju, uslugu, higijenu, a tražili smo i ono nešto posebno što bi trebalo krasiti svaki objekt te vrste. Pa krenimo nekim redom.

Nekima se možda čini logično započeti priču o jelima, ali mi smo se odlučili početi s lokacijom obzirom da prije konzumiranja hrane u bistrou prvo morate do njega doći. Bistro Žiraffa vrlo je dostupno mjesto iz kojeg god dijela Zagreba krenuli jer su tramvaji u smjeru Kvatrića i Maksimira česti, a sama stanica udaljena je svega minutu dvije od njega.

Diskretno je uvučen u inače vrlo prometnoj ulici zbog čega se stvara dojam da se radi o vrlo intimnom i zaštićenom kutku iz kojega se ipak mogu pratiti vanjska zbivanja. U istinitost te tvrdnje uvjerili smo se pri samome ulasku. Nakon prolaska kroz vrata gdje će vas dočekati drvena statua žirafe, inače zaštitni znak lokala, pozdravit će vas uvijek nasmijano i dobro raspoloženo osoblje. I prije svega susretljivo. Prvi znak da će boravak biti ugodan. Oko 15-ak stolova pružit će dovoljno mjesta i za veću ekipu, ali naš je dojam da bolje svratiti na ručak, večeru s vašom posebnom polovicom ili na dupli spoj.

Ne očekujte uštogljenu luksuznost. U Žiraffi nema neprirodnosti i usiljenosti. Osjećat ćete se ugodno, opušteno i bit će vam prije svega udobno. Posebno valja naglasiti da je uzvišeni dio bistroa predviđen kao prostor za pušače što je iznimno važno pogotovo danas kad su još uvijek aktualne kontroverze oko zabrane pušenja. Žiraffa razumije potrebe i navike i onih koji vole miris duhana i onih koji ga ne preferiraju zato u njoj ima mjesta za sve.

Prebacimo se na uslugu i hranu. S konobarom u komunikaciji neće biti šumova. Strpljivo će vas saslušati i odgovoriti na sva potrebna i nepotrebna pitanja, pomoći će vam pri odabiru jela s menija ako je to potrebno iako će vam već sa samoga popisa jela biti jasno što želite. Osim toplo-hladne uvertire sa sendvičima i nachosima možete birati između raznih tortilja, tjestenina i glavnih jela temeljenih uglavnom na zdravoj piletini. Naša preporuka su Chimichanga Grande Amor (lungić, kukuruz, grah, luk, tikvice, sir umotani u kraljevsku tortillu) i Boo Boo ražnjići (piletina s rižom, šampinjonima, kukuruzom, paprikom, tikvicama i vrhnjem).

Očito je da dominira hrana meksičkih nota. Uvjeravamo ljubitelje južnoameričke kuhinje da neće ostati razočarani. U slučaju da se ne možete odlučiti, zamolite konobara da vam pomogne, a ako želite najbolji savjet, obratite se kuharu koji će vam bez imalo problema objasniti što se s čime najbolje slaže. Provjereno!

Posebno želimo naglasiti da kad odete u Žiraffu obavezno probate prirodne sokove njihove vlastite proizvodnje - birajte između naranče, kokosa, jagode, mente i kupine. Nas je jagoda oborila s nogu. Pitanje - jeste li ikad ušli u restoran ili kafić, zatražili vodu uz jelo ili kavu, i dobili prljavu čašu ili čašu s bijelim mrljama?Naravno da jeste. Na upit 'što je to' vjerojatno su vam objasnili da se radi o kloru,kamencu i da je voda kriva? Nama osobno takvo „opravdanje" znači isto kao da je čaša neoprana. U Žiraffi to nećete doživjeti. Možda neki ljudi ne obraćaju toliku pozornost na te „sitnice" jer ne žele biti cjepidlake, ali za vaš teško zarađen novac imate pravo tražiti savršenstvo. U Žiraffi su korak do toga.

Istina, većinu vas možda najviše zanima cijena. Recimo to ovako - za svaku potrošenu kunu dobit ćete više nego što biste očekivali. Cijene su iznimno pristupačne. Mi smo za oko 150 kuna pojeli i popili hrane i soka koji bi napunili tri sportaša. No, ne zavaravajte se; porcije su ogromne, ali toliko ukusne da sigurno nećete ostaviti ništa na tanjuru. Uzevši, dakle, u obzir nekoliko po nama ključnih kriterija, krajnja ocjena je 'odličan'.

Eh, sad subjektivni dojam. Žiraffa je čista perverzija (u pozitivnom smislu naravno). Hrana je preukusna, porcije ogromne, odnos potrošeno-pojedeno vuče na stranu ovog potonjeg. Tko ne proba voćne sokove neće dobiti potpuni dojam o izvrsnosti ponude (jagoda, jagoda, jagoda!!!). U bistro dolazi normalna, kulturna i pristojna ekipa koja vas neće nadglasavati niti gurati nos gdje mu nije mjesto. Imat ćete dovoljno prostora za privatnost što je nama bilo vrlo važno. Nebitno je li vikend ili radni dan, odlazak na tortilju, dvije u Žiraffu potez je koji neće biti pogrešan. Iskreno, teško je pretočiti utiske u formu riječi zato vas bez ustezanja pozivamo da svratite u Maksimirsku 68 i kasnije podijelite vlastite dojmove s nama.

Mi vam garantiramo da je bistro Žiraffa mjesto gdje ćete se sigurno jako dobro provesti, još bolje najesti i gdje ćete se sa zadovoljstvom vraćati. Na kraju, jedno upozorenje - odete li na večeru ili ručak nemojte da vas začudi neobična tišina - to je zbog hrane koja je toliko dobra da se uz nju ne priča.

07.12.2009. 16:04:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    strikan
    22.03.2010. 22:10
    Budući da sam bio sretni dobitnik večere u ovom restoranu, mogu posvjedočiti iz prve ruke da su hrana, interijer, ugođaj i osoblje izvrsni! Meni se najviše svidjela hrana, a dragoj posebno kalići s cvijećem i drvene figure žirafa. Sada me stalno gnjavi da idemo opet :-)) Posebno preporučujemo crne palačinke.
  2. avatar
    ninocka1986
    06.07.2010. 22:51
    slažem se! i ja sam bila dobitnica i moram reći da nam je bilo odlično:) hrana je stvarno super,a osoblje ljubazno,svakako preporučujem!
Novi komentar
nužno
nužno