« Knjiga
objavljeno prije 2 godine
ČITANJE

Zagreb čita queer

Knjižnice grada Zagreba, u okviru projeta LeQtira, tijekom travnja i svibnja, predstavljaju queer izdavaštvo udruge Domino

Zagreb čita queer
Zagreb čita queer (Arhiva)
Više o

Zagreb

,

Queer Zagreb

,

Knjižnice Grada Zagreba

,

KGZ

Udruga Domino povodom 20. obljetnice Queer Zagreba ostvaruje brojne institucionalne suradnje. Knjižnice grada Zagreba, u okviru projeta LeQtira, tijekom travnja i svibnja, predstavljaju queer izdavaštvo udruge Domino, ugošćuju nakladnike, autore i prevoditelje Dominovih izdanja te organizira filmsku večer za srednjoškolce.  

Na ovogodišnjoj Noći knjige, 25. travnja, u 19 sati, u knjižnici S. S. Kranjčevića održat će se tribina "Zašto queer, zašto knjižnice: o alternativnim izdavačkim praksama". Ovogodišnja Noć knjige tematizira knjigu kao prostor slobode pa će urednice i moderatorice susreta Irena Bekić i Petra Dolanjski Harni s gostima Zvonimirom Dobrovićem, Mariom Hibertom i Nikolinom Židek, zagrebati ispod površine vlastitih knjižničarskih ideniteta te (pro)govoriti o queeru, marginaliziranim, prešućenim i (ne)vidljivim idenitetima.

Zvonimir Dobrović, umjetnički direktor Queer Zagreba te urednik Dominovih izdanja, govorit će o uredničkoj koncepciji, položaju i važnosti queer izdavaštva. Mario Hibert, izvanredni profesor s Odsjeka za komparativnu književnost i informacijske nauke Filozofskog fakulteta u Sarajevu, tematizirat će položaj i važnost postojanja alternativnog izdavašta, povijesno će kontekstualizirati izdavačke prakse u okviru knjižničarstva, s naglaskom na queer izdavaštvo. Uvod iz prevoditeljske perspektive u izdanja latinoameričkih književnika koja se bave queer tematikom dat će Nikolina Židek, prevoditeljica, doktorirala na Fakultetu političkih znanosti i sociologije Sveučilišta Complutense u Madridu.

Ovogodišnja Noć knjige zatvara se zajedničkim javnim čitanjem ulomka iz romana u pripremi, ohrabrena sloganom pod kojim se odvija jubilarni Queer Zagreb. "Dvadeset godina umjetnosti, aktivizma i ljubavi", objedinjuje i sve ono što premrežuje i knjižnice: ljubav i umjetnost kao neuhvatljive i neopiplljive, nemjerljive odrednice zbog kojih se u knjižnice valja vraćati i u njima pronalaziti smisao te aktivizam.  

Više o Queer Zagreb sezoni 2022. saznajte na: https://thisisadominoproject.org

23.04.2022. 17:01:00
Novi komentar
nužno
nužno