« Znanost
objavljeno prije 9 godina i 7 mjeseci
SJAJNO!

Zagonetni mlazovi kraj crnih rupa blizu rješenja?

Međunarodni tim znanstvenika kolaboracije MAGIC došao je do iznimnih rezultata u proučavanju nastajanja zagonetnih mlazova u blizini crnih rupa

Hrvatski su znanstvenici aktivni u projektu
Hrvatski su znanstvenici aktivni u projektu (Screenshot YouTube)
Više o

zračenje

,

crne rupe

,

teleskop MAGIC

Mlazovi kraj crnih rupa zbunjuju znanstvenike već desetljećima, a nova istraživanja tima znanstvenika okupljenih u kolaboraciji zanimljivog imena MAGIC Major Atmospheric Gamma-ray Imaging Cherenkov.

Znanstvenici su, naime, uspjeli izmjeriti dosad najbržu vremensku promjenu zračenja u relativističkom mlazu jedne supermasivne crne rupe, što ukazuje na to da je područje u kojem se stvara gama-zračenje mnogo manje no što se dosad smatralo. Rezultate istraživanja do kojih su došli suradnici na teleskopima MAGIC i Europske mreže radioteleskopa - VLBI (European VLBI Network) u četvrtak je objavio prestižan međunarodni časopis Science.

Koautori tog rada su i hrvatski znanstvenici Ana Babić, Dario Hrupec i Iva Šnidarić s IRB-a, Nikola Godinović, Damir Lelas i Ivica Puljak s FESB-a Sveučilišta u Splitu, te Dijana Dominis Prester i Tomislav Terzić s Odjela za fiziku Sveučilišta u Rijeci.

U članku koji je objavio Science, kolaboracija MAGIC izvješćuje o snažnom bljesku visokoenergijskog gama-zračenja iz galaksije IC 310 opaženom s pomoću dvaju teleskopa promjera 17 metara smještenih na kanarskom otoku La Palma. Popratnim opažanjima europske mreže radioteleskopa VLBI znanstvenici su uočili iznimno ravan mlaz plazme koji izlazi iz neposredne blizine supermasivne crne rupe smještene u središtu galaksije.

Treperenje bljeska gama-zračenja na vremenskoj skali manjoj od pet minuta pokazuje da zračenje potječe iz područja manjeg od horizonta događaja crne rupe. To otkriće podupire ideju da gama-zrake nastaju zbog čestica koje su ubrzane snažnim električnim poljima u vrlo uskom području blizu crne rupe. Takve se konfiguracije očekuju blizu brzorotirajućih crnih rupa koje radiomlazove napajaju smanjivanjem svoje rotacijske energije.

07.11.2014. 10:55:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Dragan
    14.11.2014. 13:30
    Prosto ne mogu da se uzdr\im a da ne iznesem mišljenje da su rotirajuće crne rupe pre ili više proizvodjači nego gutači materije.Pogledajte evoluciju galaksija kroz vreme . . .
Novi komentar
nužno
nužno