« Kultura
objavljeno prije 6 mjeseci i 11 dana
OSVRT

Zagonetna simbolika motiva Vlade Tuđe

Osobitost opusa Vlade Tuđe jest i zagonetna simbolika motiva na njegovim uljima i akrilima i na platnu i na kartonu velikog formata

Vlado Tuđa
Vlado Tuđa (Arhiva)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

Vlado Tuđa

,

osvrt

Slikar i skulptor Vlado Tuđa, suvremeni je hrvatski likovni umjetnik, autor respektabilnog opusa, koji se ističe i svojom brojnošću i danas neumorno stvara, nižući kompozicije osebujnih narativa u novim i jednako svježim i nadahnutim ciklusima.

Posebnosti njegova iznimna opusa uočene su davno, od sjajnih likovnih rješenja, velikih formata i impresivne galerije likova i krajobraza, do neumornosti u kreiranju.

Osobitost opusa Vlade Tuđe jest i zagonetna simbolika motiva na njegovim uljima i akrilima i na platnu i na kartonu velikog formata.

Na svakoj njegovoj slici postoji nešto zagonetno, detalj ili sklop, događaj ili uznemireni trag boje, koji ide s kraja na kraj , tajanstveni i upitni pogled muškarca ili žene upućen gledatelju, fragment krajobraza stvarno nestvaran, čudesne biljke , izvijene ili uspravne, visoko se podižući prema nebu, prostori fantastike gdje je sve moguće ili pak ništa, mirna prikrivena idela, figurativno i nefigurativno.

Zapravo, svaka Tuđina slika nosi svoju jedinstvenu i samo za nju karakterističnu poruku svima nama, svijetu, ispunjenu sjećanjima slikara na davne događaje ili pojave, riječi i zvukove, ideje i misli u dalekom svijeu posvećene domovini, glazbu, poeziju, ljubav, oblake, arhitekturu, putovanja, naslikano.

Svaka je slika ključ za razumijevanje života slikara, ključ za razumijevanje sjajnog slikarstva Vlade Tuđe, cjelovitog i bogatog opusa.

Piše: Miroslav Pelikan
20.10.2023. 10:01:00
Novi komentar
nužno
nužno