« Iza ogledala
objavljeno prije 24 dana i 1 sat
VOYNICH MANUSCRIPT

Zagonetka koja odolijeva vremenu

Dokument se sastoji od 240 stranica ispunjenih tekstom i ilustracijama koje prikazuju biljke, nepoznata bića, astronomske karte, te dijagrame koji podsjećaju na alkemijske procese

Hmmm, zanimljivo ;)
Hmmm, zanimljivo ;) (Arhiva)
Više o

Voynichev rukopis

,

Voynich manuskript

Voynich Manuscript jedno je od najvećih misterija u povijesti lingvistike i kriptografije. Ovaj neobičan dokument, nazvan po antikvaru Wilfridu Voynichi koji ga je otkrio 1912. godine, napisan je na nepoznatom jeziku ili šifri i ilustriran nizom bizarnih crteža. Rukopis datira iz 15. stoljeća, a njegova nečitljivost i tajanstvene slike potakle su desetljeća spekulacija i istraživanja.

Dokument se sastoji od 240 stranica ispunjenih tekstom i ilustracijama koje prikazuju biljke, nepoznata bića, astronomske karte, te dijagrame koji podsjećaju na alkemijske procese. Posebno su intrigantne botaničke ilustracije jer prikazuju biljke koje ne odgovaraju poznatim vrstama, što je dodatno pojačalo teorije da rukopis dolazi iz nekog izgubljenog svijeta ili kulture.

Pitanje jezika kojim je rukopis napisan i dalje je otvoreno. Tekst se sastoji od oko 170.000 znakova, raspoređenih u riječi, no ono što rukopis čini jedinstvenim jest to što se čini da nijedan poznati jezik, povijesni ili moderni, ne odgovara ovoj pisanoj formi. Niti jedan lingvist, povjesničar ili kriptograf nije uspio uspješno prevesti tekst ili otkriti značenje simbola. Iako su korištene sofisticirane metode kriptoanalize, uključujući računalne algoritme, Voyničev rukopis ostaje neriješena zagonetka.

Postoji nekoliko teorija o podrijetlu i svrsi rukopisa. Jedna teorija sugerira da je rukopis alkemijski priručnik, s obzirom na poveznice s misticizmom, hermetizmom i srednjovjekovnim medicinskim tekstovima. Drugi vjeruju da bi mogao biti sredstvo za komunikaciju s nepoznatim kulturama ili civilizacijama. Postoje i teorije da je rukopis umjetnički projekt, možda čak i prevara.

Značajan trenutak u povijesti proučavanja rukopisa bio je 2011. godine kada je radiokarbonskom analizom pergamenta utvrđeno da datira između 1404. i 1438. godine. Iako je ovo pomoglo da se suzi vremenski okvir njegova nastanka, rukopis je i dalje zagonetan.

Bez obzira na to radi li se o šifriranom dokumentu, izgubljenom jeziku ili genijalnoj izmišljotini, Voyničev rukopis izaziva fascinaciju znanstvenika i entuzijasta diljem svijeta. Njegova tajanstvena priroda osigurala mu je status jednog od najpoznatijih neprevedenih tekstova u povijesti, a potraga za odgovorima, čini se, neće uskoro prestati.

Sve u svemu, Voynich Manuscript ostaje neriješen misterij, a njegovo značenje i porijeklo predmet su mnogih teorija. Iako su moderni alati otkrili više o njegovom vremenu i fizičkoj strukturi, sadržaj teksta ostaje nepoznat, zadržavajući svoju ulogu jednog od najfascinantnijih i najzagonetnijih dokumenata u povijesti.

30.09.2024. 20:00:00
Novi komentar
nužno
nužno