« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
URBANI PROBLEMI

Zagađeni zrak uzrokuje senilnost

Život uz prometnu cestu može povećati rizik pojave problema s pamćenjem u starijoj životnoj dobi

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

senilnost

,

zagađenje zraka

,

ispušni plinovi

Njemačka studija provedena na ženama koje su najmanje 20 godina živjele na istoj lokaciji pokazala je kako one koje obitavaju kraj prometnih cesta češće pokazuju simptome blage degradacije kognitivnih sposobnosti koje kasnije mogu prerasti u senilnost.

Rezultati istraživanja objavljeni u časopisu Environmental Research ukazuju na to da je glavni uzročnik navedenog problema zrak onečišćen ispušnim plinovima, javlja The Telegraph.

Istraživački tim sa sveučilišta Heinrich-Heine iz Düsseldorfa mjerio je razinu onečišćenja zraka na stambenim lokacijama kraj prometnica kojima dnevno prođe više od 10 tisuća vozila.

U istraživanje je bilo uključeno oko 400 žena starih između 68 i 79 godina koje žive na takvim lokacijama. One su prošle brojne testove pamćenja prema čijim rezultatima je zaključeno da su problemi s pamćenjem češći kod žena koje žive bliže prometnicama.

Istraživači su zaključili kako dobiveni rezultati dokazuju vezu između kronične izloženosti zagađenom zraku i problema s pamćenjem. Prema njihovom mišljenju razlog nastanka problema su vrlo fine čestice prisutne u zagađenom zraku, koje kroz pluća i krvotok dospijevaju u mozak gdje uzrokuju upalne procese povezane sa senilnošću, odnosno Alzheimerovom bolešću.

Znanstvenici su posebno naglasili nužnost nastavka ove studije upozorivši usput kako se senilnost u svijetu javlja sve češće, a sa starenjem populacije koja je trenutno srednjih godina, te je cijeli život izložena sve zagađenijem zraku, očekuje se još veći porast tog problema.

22.10.2009. 18:03:10
Novi komentar
nužno
nužno