« Život
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
blush

Zacrvenjeli obrazi su oružje za dobivanje oprosta

Psiholozi primjećuju da se prema ženama kojima obrazi zarumene u određenim situacijama okolina odnosi na pozitivan način.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

sramežljivost

,

lice

,

zarumenjelo lice

,

pocrvenjelo lice

,

zacrveniti se

,

pocrvenjeti od srama

,

stid

,

sram

,

obrazi

"Crveni se k'o paprika" kaže se za onoga kome se u neugodnoj situaciji ili zbog puke stidljivosti crvene obrazi. No to može imati i određene prednosti.

Crvenilo je ustvari varka, jako oružje koje nesvjesno koristimo s ciljem da nam se nešto oprosti ili da umanjimo nelagodu u okolnostima koje su izazvale sram. Prema studiji Corine Dijk sa sveučilišta Groningen iz Nizozemske, objavljenoj u časopisu Emotion, upravo je to svrha rumenila koje se manifestira na licu kad se „osramotimo".

Rumenilo lica je sasvim normalna ljudska reakcija koja otkriva naše osjećaje. No za neke ljude to je veliki problem i često traže pomoć psihologa, pa čak i kirurga koji mogu ukloniti živac odgovoran za pojavu crvenila.

Nizozemski stručnjaci su predstavili grupi o 130 studenata nekoliko neugodnih priča u kojima su žene bile glavni protagonisti; uglavnom su bile u neugodnim situacijama. Priče su bile poduprte fotografijama žena različitih tipologija lica, na nekima je bilo vidno rumenilo.

Studenti su morali dati svoj sud o ženama i onome što su uradile. Rezultat je bio taj da su (nesvjesno) uglavnom pozitivno ocijenili one žene s fotografija na kojima je bilo vidljivo crvenilo.

To je jasan pokazatelj, tvrde istraživači, da se pojavljivanje crvenila lica na neki način „pretvorilo" u sredstvo zbog kojeg dobivamo oprost za naše greške.

 

16.09.2009. 19:22:47
Novi komentar
nužno
nužno