« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci
piknite predsjednika

„Začarajte predsjednika“ ne sviđa se Sarkozyju

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Nicolas Sarkozy

,

vudu lutka Sarkozy

,

Segolene Royal

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy zaprijetio je tužbom proizvođaču vudu lutkica s njegovim likom. Lutka s otisnutim licem Sarkozyja dolazi s iglicama i uputama za bacanje uroka na predsjednika. Na tijelu lutke nalaze se otisnute izjave koje su najviše razljutile francusku javnost, pa se igle zabijaju u njih.

Pravni zastupnik Sarkozyja tvrdi kako predsjednik ima ekskluzivna prava na svoj lik i djelo, pa se traži hitno povlačenje lutke s tržišta. Za sada je u prodaju pušteno 20 tisuća primjeraka lutke, a ista je tvrtka napravila lutku s likom Segolene Royal, protukandidatkinje na predsjedničkim izborima koje je dobio Sarkozy.

Niti ona nije presretna s lutkicom, pa njeni pravni zastupnici razmišljaju o tužbi jer Segolene Royal lutku smatra napadom na svoje ljudsko dostojanstvo.

Izdavačka kuća K&B izjavila je da su reakcija predsjednika i Segolene Royal preuveličane i nema namjeru povući lutke iz prodaje.

Francuzi nisu prvi koji su svoje predsjedničke kandidate opremili na ovaj način, jer se tijekom ljeta i izborne bitke za predsjedničku nominaciju pojavila slična lutkica s likom Hillary Clinton, no ona je pokazala više razumijevanja za humor na svoj račun i ostavila proizvođače na miru. (metro-portal)

23.10.2008. 09:40:20
Novi komentar
nužno
nužno