« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci

Francuska državna televizija bez reklama

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

javna televizija

,

francuska TV

,

reklame na TV

,

ukidanje reklama na TV

Francuska je Vlada pripremila prijedlog zakona po kojem će se ukinuti reklame na državnoj televiziji, a sve javne radijske i TV postaje koje emitiraju za inozemstvo okupit će se u novi koncern. Uz to, ravnatelje javnih medija imenovat će francuski predsjednik.

Ukidanje reklama predviđeno je u dvije faze. Od 5. siječnja slijedeće godine neće se emitirati nakon 20 sati, a kada se u potpunosti pređe na digitalno emitiranje ukinut će se prikazivanje reklama i u ostatku dana.

Ovakva vladina odluka, pomalo začuđujuća u doba kada reklame vrebaju iza svakog ugla, motivirana je željom da se javnu televiziju oslobodi pritiska gledanosti i omogući joj se sloboda u oblikovanju programa.

Naravno, ta sredstva koja će se izgubiti treba nekako nadoknaditi, a Vlada je zamislila da se javne postaje financiraju iz pretplate i novog poreza kojim će se opteretiti privatne medijske postaje i tvrtke koje se bave mobilnom telefonijom.

Sve javne radijske i TV postaje bit će grupirane u novoj tvrtki, a nakon mišljenja radijskog vijeća i parlamenta predsjednik će imenovati ravnatelja postaja i glavnog ravnatelja tvrtke. (metro-portal)

22.10.2008. 21:41:34
Novi komentar
nužno
nužno