« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 9 mjeseci

Zabranjuje se pušenje i ukida 0 promila

Zakon o zabrani pušenja u javnim prostorima mogao bi se početi primjenjivati već krajem ove godine

Više o

HDZ

,

HSS

,

HSLS

,

0 promila

,

pušenje

PRVI potez nove Vlade, koja bi prema svemu sudeći trebala biti imenovana potkraj ovoga tjedna, bit će donošenje odluke o zabrani pušenja u svim javnim prostorima, uključujući restorane i kafiće. Dogovor o zabrani pušenja postigli su čelnici nove vladajuće koalicije - HDZ-a, HSS-a i HSLS-a, koji bi sutra trebali potpisati koalicijski sporazum. Zabranu pušenja predložio je HDZ, čiji je predsjednik i ujedno mandatar Vlade Ivo Sanader pojasnio kako će odluku o zabrani pušenja pripremiti posebna radna skupina.

Vrijeme za prilagodbu
Mnoge europske zemlje već su zabranile pušenje na javnim mjestima, a 1. siječnja
to su učinile Francuska i Turska. Nakon usvajanja Zakona o zabrani pušenja treba proći osam do deset mjeseci do njegove primjene. Za to vrijeme vlasnici ugostiteljskih objekata trebali bi se pripremiti za primjenu novih propisa. 

Nova vladajuća koalicija dogovorila je i to da se ukine odredba o 0 promila alkohola za vozače, ali ne posve. Naime, 0 promila i dalje će vrijediti za vozače mlađe od 24 godine. Ukidanje odredbe o 0 promila trebalo bi se dogoditi već u prvom tromjesečju ove godine, najavio je Sanader. Ali, uvest će se i strože kazne za vozače koji skrive prometnu nesreću pod bilo kakvim utjecajem alkohola.

Novi zakon kojim će se regulirati zabrana pušenja gotovo je završen još u mandatu prošle Vlade i očekuje se da će ga Sabor usvojiti u prva tri mjeseca svoje vladavine. U Hrvatskoj više od 30 posto odraslih puši, a godišnje od posljedica duhanskog dima umire više od 11 tisuća osoba. Rak bronha i pluća na prvom je mjestu uzroka smrtnosti.

 

Piše: MEX
07.01.2008. 21:01:00
Novi komentar
nužno
nužno