« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
STOŽER ZA PRAĆENJE

Zabilježena 1.104 slučaja zaraze 'svinjskom gripom'

Ne preporuča se zatvaranje škola, ali svi sa simptomima gripe trebali bi se javiti liječniku

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Nikša Stipaničev/Cropix)
Više o

svinjska gripa

,

svinjska gripa u Hrvatskoj

Stožer za praćenje pojavnosti pandemijske gripe razmatrao je danas aktualnu situaciju oko pandemije nove gripe (H1N1) ustvrdivši da su u Hrvatskoj dosad zabilježene 1.104 oboljele osobe, no da nema bitnih odstupanja u pojavnosti pandemijske gripe od onih kod sezonske gripe.

Kod 313 oboljelih zaraza virusom tipa A (H1N1) laboratorijski je potvrđena, a veća incidencija bilježi se u Zagrebu i Splitu, navodi se u priopćenju Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.

U Europi ima oko 64.000 oboljelih, a dosad je zabilježeno 280 smrtnih ishoda bolesti.

Iz Stožera poručuju da će u idućih nekoliko dana biti distribuirano dodatnih 50.000 doza antivirusnih lijekova u ordinacije opće odnosno obiteljske medicine, razmjerno broju osiguranika. Na snazi i dalje ostaje preporuka oboljelima da se jave svojim obiteljskim liječnicima u slučaju pojave simptoma gripe.

Stožer ne preporuča zatvaranje škola i drugih odgojno-obrazovnih ustanova, niti promjenu režima posjete bolesnicima na bolničkim liječenjima. Što se tiče zaštitnih maski, one se preporučaju samo u bliskom kontaktima s oboljelima tijekom liječenja i njege.

"Napominjemo kako u četvrtak, 05. studenoga započinje cijepljenje protiv sezonske gripe, te Stožer poziva sve rizične skupine da se cijepe", ističe se u priopćenju Stožera za praćenje pojavnosti pandemijske gripe. (hina/metro-portal)

02.11.2009. 15:22:43
Novi komentar
nužno
nužno