objavljeno 02.11.2009. 15:22:43
STOŽER ZA PRAĆENJE

Zabilježena 1.104 slučaja zaraze 'svinjskom gripom'

Ne preporuča se zatvaranje škola, ali svi sa simptomima gripe trebali bi se javiti liječniku

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Nikša Stipaničev/Cropix)

Stožer za praćenje pojavnosti pandemijske gripe razmatrao je danas aktualnu situaciju oko pandemije nove gripe (H1N1) ustvrdivši da su u Hrvatskoj dosad zabilježene 1.104 oboljele osobe, no da nema bitnih odstupanja u pojavnosti pandemijske gripe od onih kod sezonske gripe.

Kod 313 oboljelih zaraza virusom tipa A (H1N1) laboratorijski je potvrđena, a veća incidencija bilježi se u Zagrebu i Splitu, navodi se u priopćenju Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.

U Europi ima oko 64.000 oboljelih, a dosad je zabilježeno 280 smrtnih ishoda bolesti.

Iz Stožera poručuju da će u idućih nekoliko dana biti distribuirano dodatnih 50.000 doza antivirusnih lijekova u ordinacije opće odnosno obiteljske medicine, razmjerno broju osiguranika. Na snazi i dalje ostaje preporuka oboljelima da se jave svojim obiteljskim liječnicima u slučaju pojave simptoma gripe.

Stožer ne preporuča zatvaranje škola i drugih odgojno-obrazovnih ustanova, niti promjenu režima posjete bolesnicima na bolničkim liječenjima. Što se tiče zaštitnih maski, one se preporučaju samo u bliskom kontaktima s oboljelima tijekom liječenja i njege.

"Napominjemo kako u četvrtak, 05. studenoga započinje cijepljenje protiv sezonske gripe, te Stožer poziva sve rizične skupine da se cijepe", ističe se u priopćenju Stožera za praćenje pojavnosti pandemijske gripe. (hina/metro-portal)

02.11.2009. 15:22:43
http://m.metro-portal.hr/zabiljezena-1-104-slucaja-zaraze-svinjskom-gripom/25546/