« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 11 mjeseci

Zabava šokaca iz slavonskih stanova

Stanarski susreti okupljaju one koji žive u stanovima, ali ne bilo kakvim, šokačkim nastambama.

Snašu na leđa pa hajd' po brvnu.
Snašu na leđa pa hajd' po brvnu. (Damir Glibušić, CROPIX)
Više o

Stanarski susreti

,

Šokadija

,

stari običaji

Na Frćkovom stanu u Babinoj Gredi nedaleko od Županje jučer su se održali Šesti stanarski susreti na kojima sudjeluju nekadašnji i današnji žitelji slavonskih stanova.

Riječ je o šokačkim nastambama na posjedima slavonskih zemljovlasnika koje su i desetak klometara udaljene od najbližeg naselja.

Prema riječima Ilije Babića, predsjednika Udruge za promicanje i očuvanje šokačke baštine "Šokadija" iz Babine Grede, koja je i organizator Stanarskih sureta, na tim susretima ove godine, osim stanara iz Vukovarsko-srijemske županije, sudjeluju i stanari iz Osječko-baranjske i Brodsko-posavske županije.

"U 18. i 19. stoljeću Babina Greda imala je 350 stanova, a danas ih živi tek dvadesetak", rekao je Babić dodajući kako su bivši stanari, s obzirom na veliku udaljenost do najbližeg naselja, nekada morali biti i veterinari, kovači i stolari, a žena vlasnika stana često je u svim poslovima morala zamjenjivati muža.

"Stanarskim susretima pokušavamo očuvati stanarski duh i stanove te pokazati kako stanovi i život na njima mogu postati i dio turističke ponude Slavonije", rekao je Ilija Babić.

Sudionici Stanarskih susreta, koje je u ime pokrovitelja - predsjednika Republike otvorio pomoćnik njegova savjetnika za pitanja političkog sustava Vladimir Lončarević, natjecali su u seoskim igrama i umijećima.

Održana su i natjecanja stanarica u kuhanju juhe i glavnog jela te u pravljenju kolača, zatim natjecanja stanara u prirezivanju drveta, podsicanju rasta i drugim poslovima te u pečenju slanine na ražnju, a najmlađi sudionici natjecali su se u dječjim igrama.

25.08.2008. 10:45:34
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Kata Garic
    16.10.2009. 19:48
    To je za svaku pohvalu.Nisam nijednom bila na stanarskim susretima ali vjerujem da bude divno. To sve sto se taj dan desava,vraca nas u dane kada smo u tom okruzenju rasli. I ja sam iz Babine Grede i zivjela sam kao dijete na stanu moje pokojne bake.Bio je to prekrasan zivot kojega se sa nostalgijom prisjecam.I danas se zivi na stanu,doduse malo je ljudi koji tako zive,no to nije zivot kao nekada.I NA STANOVE JE DOSLA STRUJA,MEHANIZACIJA,TELEVIZIJA,RADIO. S postovanjem vas pozdravljam!
Novi komentar
nužno
nužno