objavljeno 25.08.2008. 10:45:34

Zabava šokaca iz slavonskih stanova

Stanarski susreti okupljaju one koji žive u stanovima, ali ne bilo kakvim, šokačkim nastambama.

Snašu na leđa pa hajd' po brvnu.
Snašu na leđa pa hajd' po brvnu. (Damir Glibušić, CROPIX)

Na Frćkovom stanu u Babinoj Gredi nedaleko od Županje jučer su se održali Šesti stanarski susreti na kojima sudjeluju nekadašnji i današnji žitelji slavonskih stanova.

Riječ je o šokačkim nastambama na posjedima slavonskih zemljovlasnika koje su i desetak klometara udaljene od najbližeg naselja.

Prema riječima Ilije Babića, predsjednika Udruge za promicanje i očuvanje šokačke baštine "Šokadija" iz Babine Grede, koja je i organizator Stanarskih sureta, na tim susretima ove godine, osim stanara iz Vukovarsko-srijemske županije, sudjeluju i stanari iz Osječko-baranjske i Brodsko-posavske županije.

"U 18. i 19. stoljeću Babina Greda imala je 350 stanova, a danas ih živi tek dvadesetak", rekao je Babić dodajući kako su bivši stanari, s obzirom na veliku udaljenost do najbližeg naselja, nekada morali biti i veterinari, kovači i stolari, a žena vlasnika stana često je u svim poslovima morala zamjenjivati muža.

"Stanarskim susretima pokušavamo očuvati stanarski duh i stanove te pokazati kako stanovi i život na njima mogu postati i dio turističke ponude Slavonije", rekao je Ilija Babić.

Sudionici Stanarskih susreta, koje je u ime pokrovitelja - predsjednika Republike otvorio pomoćnik njegova savjetnika za pitanja političkog sustava Vladimir Lončarević, natjecali su u seoskim igrama i umijećima.

Održana su i natjecanja stanarica u kuhanju juhe i glavnog jela te u pravljenju kolača, zatim natjecanja stanara u prirezivanju drveta, podsicanju rasta i drugim poslovima te u pečenju slanine na ražnju, a najmlađi sudionici natjecali su se u dječjim igrama.

25.08.2008. 10:45:34
http://m.metro-portal.hr/zabava-sokaca-iz-slavonskih-stanova/11064/