« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci

Za silovatelje djece samo zatvor

Vrhovni sud Sjedinjenih Država smrtnu kaznu za silovanje djece proglasio protuustavnom

Barack Obama oštro se usprotivio ovoj odluci Vrhovnog suda
Barack Obama oštro se usprotivio ovoj odluci Vrhovnog suda (AFP)
Više o

Barack Obama

,

Američki Vrhovni sud

,

smrtna kazna

,

silovanje

Američki Vrhovni sud u srijedu je proglasio neustavnim zakon južne savezne države Louisiane, koji predviđa izricanje smrtne kazne za silovanje djeteta.

Sužene okolnosti

S preglasavanjem 5-4, Vrhovni sud je utvrdio da Louisiana s uvođenjem smrtne kazne za silovanje djeteta mlađeg od 12 godina krši ustavnu zabranu surovog i neuobičajenog kažnjavanja. - Smrtna presuda nije razmjerna kazna za silovanje djeteta - ustvrdio je sudac Anthony Kennedy u obrazloženju većinskog mišljenja, koje je podržalo četvoro njegovih liberalnih kolega, dok se četvoro konzervativnih sudaca tome usprotivilo.

Pravorijek Vrhovnog suda spriječit će pogubljenje dvojice muškaraca u Louisiani, osuđenih na kapitalnu kaznu zbog silovanja djevojčica od 5 i 8 godina, te ukinuti važenje zakona u još pet saveznih država, koji predviđaju pogubljenje za silovanje djeteta koje nije završilo smrću žrtve.
Vjerojatni predsjednički kandidat demokrata Barack Obama, pravnik po struci, poznat kao pristaša smrtne kazne ali samo za najteže zločine, usprotivio se odluci Vrhovnog suda.

Posljedice odlukeOdluka američkog Vrhovnog suda spriječit će pogubljenje dvojice muškaraca u Louisiani, osuđenih na smrtnu kaznu zbog silovanja djevojčica od 5 i 8 godina, te ukinuti važenje zakona u još pet saveznih država. 

- Smrtnu kaznu treba primjenjivati samo u vrlo suženim okolnostima. Iako mi dokazi govore da smrtna kazna čini malo za odvraćanje od zločina, vjerujem da postoje neki zločini - masovna ubojstva, silovanje i ubojstvo djeteta - koji su toliko gnjusni, toliko izopaćeni, da zajednica s opravdanjem može u punoj mjeri izraziti svoje ogorčenje i izreći krajnju kaznu - rekao je Obama.

Podrška javnosti

U Sjedinjenim Američkim Državama, čiji je sustav kažnjavanja drakonski u odnosu na europske i druge zemlje, s 5 do 12 puta duljima zatvorskim kaznama za ista kaznena djela, smrtna kazna još uživa većinsku podršku javnosti.     (HINA)

26.06.2008. 22:45:01
Novi komentar
nužno
nužno