« Zagreb
objavljeno prije 11 godina i 3 mjeseca
"MAJKU IM..."

Za Mamića kao evidentiranu osobu DORH traži pritvor

Zdravko Mamić osoba je koja ne poštuje pravni poredak, stoga ga se treba strpati u zatvor - misli DORH

Fotografija vijesti
Više o

Zdravko Mamić

,

Mamić uhićenje

,

šovinizam

Na DORH-ovim internetskim stranica objavljen je prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv hrvatskog državljana (1959.). Na stranicama se ne spominje ime Zdravka Mamića, već se upisuje njegovo "kazneno djelo". 

Inače, Mamić će preko noći ostati u pritvoru, iako su prve vijesti govorile da bi se sutra trebao pojaviti pred sucem Županijskog suda, on je pred županijskog sudca odveden danas u ranim poslijepodnevnim satima. Njegovi odvjetnici Mate Matić, Ante Madunić i Jadranka Sloković kažu da su uvjereni da se radi o političkom procesu. 

Kako piše Večernji.hr, Mamiću od pomoći neće biti samo odvjetnici, naime, privatnim zrakoplovom iz Njemačke je doputovala umirovljena poduzetnica Izabela Nina Klaus, obiteljska prijateljica koja je stigla kako bi platila jamčevinu Zdravku Mamiću ukoliko to bude potrebno.

Evo što DORH kaže o slučaju u tekstu pod naslovom "Podnijet prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv 54-godišnjaka."

Naime, postoji osnova sumnje da je 54-godišnji hrvatski državljanin počinio kazneno djelo javnog poticanja na nasilje i mržnju iz članka 325. stavak 1. Kaznenog zakona odnosno da je 15. ožujka 2013. u Zagrebu, u vremenu od 8,00 do 8,25 sati, tijekom gostovanja u radijskoj emisiji "Pozitivni petak" radio postaje "Soundset Plavi", osvrćući se na aktualnog ministra znanosti, obrazovanja i športa, iznosio tvrdnje kojima je putem radija javno poticao na mržnju usmjerenu  prema navedenom ministru, no istodobno iskazujući izrazitu netrpeljivost i potičući na mržnju i prema svim pripadnicima srpske nacionalnosti, isključivo zbog njihove nacionalne pripadnosti.
Sucu istrage je predloženo određivanje istražnog zatvora protiv osumnjičenika temeljem zakonske osnove opasnosti od ponavljanja djela, s obzirom da je osumnjičenik višestruko evidentiran za učin različitih prekršaja po Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira Također, osumnjičenik je i višestruko evidentirana osoba i po Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, a što sve ukazuje da se radi o osobi koja ne poštuje i ne priznaje pravne norme i pravni poredak, te da je upravo obrazac njegovog ponašanja postupanje protivno pravnom uređenju. 
Ujedno, treba imati u vidu da je osumnjičenik kao javna osoba u javnim istupima i nastupima pokazivao i iskazivao izrazitu netrpeljivost prema pripadnicima drugih nacionalnih manjina i pripadnicama suprotnog spola, da je član Izvršnog odbora HNS-a, te izvršni predsjednik Građanskog nogometnog kluba Dinamo u kojem svjetlu cijeniti i daljnju opasnost od činjenja novih prekršaja po Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima. 
Izjave osumnjičenika prenesene putem sredstava javnog priopćavanja valja promatrati i u kontekstu skorašnjeg održavanja nogometne utakmice između nogometnih reprezentacija Hrvatske i Srbije te  izjave poput ovih iznesenih tijekom gostovanja u gore spomenutoj radijskoj emisiji, dodatno dobivaju na težini te izazivaju bojazan da će dovesti do nereda i remećenja javnog reda i mira, a što sve, u svojoj ukupnosti, čini opravdanim primjenu zakonskog osnova za određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od ponavljanja ovakvog ili sličnog kaznenog djela.

16.03.2013. 15:44:08
Novi komentar
nužno
nužno