« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
ispitni rokovi

Za bolju koncentraciju sve više studenata uzima drogu

U zadnjih 15 godina se više uzima i heroin, posebno na društveno-humanističkim fakultetima

(Wikipedia)
Više o

droga

,

doping kontrola

,

hrvatski studenti

,

Robert Torre

,

Branka Udovičić-Martinis

Američka i britanska sveučilišta najavljuju skoru mogućnost uvođenja doping kontrole prije ispita, odnosno testiranje studenata na droge. Na zapadu su se na tako nešto odlučili zbog sve raširenije pojave da studenti, kako bi postigli što bolje rezultate na ispitima, uzimaju aricept, reminyl i ritalin, odnosno nootropike, lijekove namijenjene ljudima koji pate od pomanjkanja koncentracije.

Prof. dr. Robert Torre, psihijatar Kliničke bolnice sestara milosrdnica u Zagrebu, za Slobodnu Dalmaciju je izjavio da su naši studenti skloniji 'opuštanju' tek nakon ispita, najčešće uz alkohol i marihuanu.

No, u zadnjih petnaest godina, osobito unutar studentske populacije na društveno-humanističkim fakultetima i umjetničkim akademijama (osim glazbene), pojavio se čak i heroin, kaže dr. Torre.

Ipak, među hrvatskim studentima još uvijek su najpopularniji stimulansi kava i multivitamini, te guarana, južno-američka biljka koja se prodaje u različitim oblicima, kao tableta, čaj, sok, gel, bombon i slično.

Iako se u nas pojavio ritalin, i to pod nazivom concerta, koji se koristi u liječenju ADHD-a, odnosno hiperaktivnog poremećaja, magistra farmacije Branka Udovičić-Martinis kaže kako on na našem tržištu baš i nije zaživio.

Taj 'mentalni doping ili 'brain booster', sredstvo je koje povećava mentalne sposobnosti i jača koncentraciju i pamćenje, ali magistra kaže kako ga naši studenti ne traže.

12.10.2009. 12:04:27
Novi komentar
nužno
nužno