« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
OPRAVDANO ILI PRETJERANO?

YouTubeu predstoje crni dani

Izmjene Zakona o digitalnoj ekonomiji u Velikoj Britaniji uzburkale su strasti među institucijama koje se bore za slobodu interneta

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (YouTube)
Više o

Velika Britanija

,

internet

,

YouTube

,

zakon o digitalnoj ekonomiji

Predložene izmjene Zakona o digitalnoj ekonomiji u Velikoj Britaniji mogle bi izbaciti internetske gigante poput YouTubea iz tračnica. Naime, izmjene koje predlažu Liberalni demokrati dale bi Visokom sudu moć izdati zabranu djelovanja svim internetskim stranicama koje sadrže materijal koji nije u potpunosti reguliran u smislu autorskih prava i prava na kopiranje i reprodukciju. To u prijevodu znači da bi, recimo, YouTube, koji je u svojoj prošlosti već imao problema s kršenjem navedenih prava i koji se sukobljavao s izdavačkim kućama i medijskim kompanijama, mogao biti ugašen! Zamislite sad da se takva zakonska praksa proširi diljem svijeta.

Naravno, borci za slobodu interneta reagirali su s nevjericom na takve prijedloge. Točno 165 zastupnika u Domu lordova glasalo je u korist izmjena, a 140 ih je bilo protiv, piše The Telegraph. Prema riječima Jima Killocka, izvršnog direktora organizacije Open Rights Group, ova bi odluka mogla potaknuti hajku na brojne internetske stranice i servise koji bi se pak automatski ugasili iz straha i prijetnji od drastičnih novčanih i pravnih sankcija. To bi ujedno stvorilo ogroman nerazmjer u moći na korist velikih kompanija koje imaju vlasništvo nad spornim materijalima.

Udruženje internetskih operatera (ISPA) je ogorčeno zbog izmjena što se da iščitati iz riječi drugog po redu odgovornog u toj instituciji Nicholasa Lansmana: „Već se jako dugo zalažemo protiv bilo kakve vrste blokiranja na razini same mreže jer se pokazalo da to nema učinka kad se radi o sadržaju kojeg ljudi aktivno traže".

Točnije, korisnici interneta uvijek pronađu načina da međusobno razmjenjuju sadržaj. Zakonske izmjene će izravno utjecati i na kafiće, pubove i zračne luke koje u svojim prostorima nude Wi-Fi usluge, odnosno usluge bežičnog interneta. U slučaju da korisnici u tim prostorima skidaju i razmjenjuju glazbu, filmove ili bilo kakav drugi sadržaj preko mreže, spomenutim poslovno-pravnim osobama slijede velike kazne i gašenje Wi-Fi usluge.

S druge strane, Lord Clement-Jones, koji je i iznio prijedlog o izmjena Zakona, smatra da se radi o velikom napretku tvrdeći da će to „poslati jasnu poruku kreativnoj industriji da vlast cijeni ono što ona radi, da želi štiti to što ona radi, ali i da ne vjeruje u cenzuru interneta već da djeluje u skladu sa specifičnim problemima".

04.03.2010. 19:50:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    YouTube HR
    13.03.2010. 20:24
    Ma ovo ce samo znaciti kraj slobode interneta.
Novi komentar
nužno
nužno