« Hi-tech
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
PAY-PER-VIEW

YouTube sutra pokreće biznis posuđivanja filmova

Internetski servis za razmjenu videa spreman je na prvi korak prema online posuđivanju filmova

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

you tube

,

pay-per-view

,

videoteka

,

posuđivanje filmova

Prva verzija servisa za posuđivanje filmova putem YouTubea bit će dostupna korisnicima interneta u SAD-u od 22. siječnja, a u ponudi će se na početku nalaziti pet filmova s ovogodišnjeg Sundance Film Festivala.

"Bit će to veliki korak za YouTube koji već nekoliko godina pokušava unovčiti stranicu. Cilj im je sklopiti ugovore s velikim filmskim kućama", rekao je Mike McGuire, analitičar Garner Researcha za BBC News.

Vlasnici autorskih prava sadržaj će ustupiti s određenom cijenom na koju će YouTube dodati maržu za vlastite usluge. Filmovi koji će se naći u ponudi od 22. siječnja koštat će između 2,50 i 3,99 dolara, a kupac će ih moći pogledati unutar 48 sati.  

Analitičari očekuju da će YouTube u skoroj budućnosti proširiti biznis posuđivanja na velike blockbustere poznatih producenata i popularne TV emisije. "Sundance je dobar početak, ali će za održivo poslovanje ključno biti pridobivanje velikih studija", tvrdi McGuire.

Međutim, pregovori s velikima neće biti nimalo laki. Filmske kuće dosad nisu bile spremne ustupiti ekskluzivan sadržaj YouTubeu te su se više oslanjale na suradnju s video sajtom Hulu kojeg su zajedno osnovali NBC Universal, News Corp i Walt Disney.

Također, konkurencija u pay-per-view fimskom biznisu je vrlo oštra. Izravnu konkurenciju YouTubeu će tako predstavljati Appleov iTunes, Amazon.com i Microsoftov Xbox Live.

21.01.2010. 10:32:00
Novi komentar
nužno
nužno