« Film
objavljeno prije 10 godina
FILMSKA KRITIKA

X-Men protiv Jennifer Lawrence

Serijalu se konačno vratio i Bryan Singer, režiser sjajnih prvih dvaju nastavaka (pogotovo genijalnog drugog!) i očekivanja su otišla nebu pod oblake

X-Meni u šetnji kroz vrijeme
X-Meni u šetnji kroz vrijeme (Arhiva)
Više o

filmska kritika

,

X-Men: Dani buduće prošlosti

,

Bryan Singer

Od kad je objavljen taj vratolomni naslov filma (jesu li Dani buduće prošlosti ili Dani prošle budućnosti? I koja je razlika? Ima li je uopće? Jel' ikoga briga...?) i pušteni prvi traileri, bilo je jasno na će novi, peti po redu (a sedmi, računaju li se dva Wolverineova spinoffa) X-Men spektakl biti nešto kompliciraniji ljetni blockbuster nego što smo navikli. A ako znamo da se serijalu konačno vratio i Bryan Singer, režiser sjajnih prvih dvaju nastavaka (pogotovo genijalnog drugog!), očekivanja su otišla nebu pod oblake.

Ideja je bila da slijedeći nastavak X-Mena spoji Singerove i Vaughnove svijetove, a to se izgleda moglo jedino na foru time travela. OK, zašto ne, pa tko će drugi putovati kroz vrijeme ako ne mutanti, ali ipak treba imati na umu da suvisli time travel bez rupa nije stvorio nitko vjerojatno još od Boba Zemeckisa i njegovog klasika „Back To The Future" 1985. Naravno da u visokobudžetnom blockbusteru snimljenom prema strip predlošku ne treba cjepidalčiti i pod povečalom analizirati zaplet, ali X-Men su nas ipak navikli na iznimno visoku razinu inteligencije svojih zapleta. Navedeno ne znači da „Dani buduće prošlosti" nisu uspjeli pametno isfurati putovanje kroz vrijeme, ali se ne bi moglo reći ni da jesu.

Naime, tu se činjenica putovanja kroz vrijeme uzima zdravo za gotovo, jer svi smo, eto gledali masu filmova na tu temu, pa znamo otprilike kako to već ide. Kad otputuješ u prošlost i tamo prćkaš po događajima, automatski se mijenja sadašnjost i, naravno budućnost. Singerov je tempo ovdje takav da se čovjek uopće ne stigne osvrnuti i pomisliti bar na sekudnu ima li sve to smisla. Tako je vjerojatno i bolje, jer da mu je ta sekunda data, ishod po scenariste „Dana buduće prošlosti" ne bi bio bogzna kako povoljan.

Godina je 2023. i mutantska vrsta je pred istrebljenjem - nekakvi neuništivi kvazi-transformerski megaroboti, tzv. Sentineli masovno ih uništavaju. Šačica preostalih mutanata, predvođena Profesorom X-om (Stewart) i Magnetom (McKellen) skupi se u nekom zabačenom kineskom samostanu i u očekivanju konačnog obračuna s nadmoćnim neprijateljem sve karte baca na još jedan, posljednji očajnički pokušaj spašavanja svoje vrste - putovanje u 1973. i mijenjanje događaja koji su doveli do kataklizme...

Cijelu recenziju filma „X-Men: Dani buduće prošlosti" možete pročitati na portalu Nemilosrdni gadovi.

29.05.2014. 08:32:00
Novi komentar
nužno
nužno