« Ekosfera
objavljeno prije 13 dana i 13 sati
WWF ADRIA

WWF predstavlja Izvještaj o stanju planeta u četvrtak u Laubi

Izvještaj o stanju planeta (Living Planet Report) opsežna je studija o trendovima u bioraznolikosti i zdravlju planeta koju svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF u isto vrijeme objavljuje u cijelom svijetu

Koliko smo u banani?
Koliko smo u banani? (Arhiva)
Više o

Lauba

,

WWF Adria

,

stanje planete

Trostruka planetarna kriza, klimatske promjene, gubitak biološke raznolikosti i ostale vrste zagađenja, guraju vrste i ekosustave preko ruba izdrživosti. Prijeti nam globalni kolaps ekosustava i destabilizacija društva. Iako je situacija izrazito ozbiljna, još nismo prešli točku bez povratka. Odluke koje donesemo i aktivnosti koje provedemo u sljedećih nekoliko godina ključne su za budućnost života na Zemlji. U svojim rukama imamo moć i priliku da skrenemo s postojeće „business as usual" putanje. Možemo obnoviti oštećeni planet ako djelujemo hitno i sustavno.

Pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, WWF Adria će u četvrtak, 10. listopada od 9 do 14 sati, u zagrebačkoj Laubi predstaviti najnoviji globalni Izvještaj o stanju planeta. 

Izvještaj o stanju planeta (Living Planet Report) opsežna je studija o trendovima u bioraznolikosti i zdravlju planeta koju svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF u isto vrijeme objavljuje u cijelom svijetu. Prema posljednjem izdanju iz 2022. godine, promatrane su se populacije divljih vrsta u prosjeku smanjile za čak 69 % od 1970. godine, što potvrđuje da imamo ozbiljno narušeni odnos prema prirodi. Izvještaj ujedno služi kao referenca za izradu ključnih strateških dokumenata, a na njega se oslanjaju i sve europske vlade kada govore o inventaru prirode u Europi.

Ovaj događaj WWF Adria organizira uz financijsku podršku Intesa Sanpaolo grupacije. 

Agenda:
9:00 - 9:30 - Registracija uz kavu

9:30 - 9:45 - Pozdravni govori: 
Nataša Kalauz, izvšna direktorica WWF Adrije
Alice Grittini, direktorica ESG-a i menadžerica održivosti u grupaciji Intesa Sanpaolo
Marija Vučković, Ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije, izaslanica predsjednika Vlade RH

9:45- 10:15 - Prezentacija: Izvještaj o stanju planeta 2024., Dunja Mazzocco Drvar, programska direktorica WWF Adrije
U kakvom su stanju planet Zemlja i njegovi stanovnici? Mogu li nas podaci iz prošlosti pripremiti za budućnost koja nas očekuje?

10:15- 11:30 - Panel diskusija: odgovor na podatke iz Izvještaja o stanju planeta 2024.
Igor Kreitmeyer, ravnatelj Uprave za zaštitu prirode u Ministarstvu zaštite okoliša i zelene tranzicije; Slavko Štefičar, ravnatelj Uprave za održivi razvoj i konkurentnost turističke destinacije u Ministarstvu turizma i sporta; Andrea Čović Vidović, zamjenica voditeljice Predstavništva Europske komisije u RH; Sandra Švaljek, zamjenica guvernera HNB-a; dr.sc. Dražen Cepić, Institut za društvena istraživanja
Kako odgovoriti na probleme s kojima se planet suočava? Koji je najveći izvor pritiska na okoliš u RH? Trebaju li i hoće li i mediji preuzeti konstruktivnu ulogu u rješavanju problema? Kakav je društveni odgovor na trostruku planetarnu krizu i kako se mladi nose s tim?

11:30 - 12:00 - Pauza za kavu

12:00 - 12:15 - Prezentacija: Suradnja WWF-a s vodećim svjetskim korporacijama, Nataša Kalauz, izvršna direktorica WWF Adrije
Kako kod nas primijeniti svjetske uspješne primjere transformacijskog partnerstva.

12:15 - 13:45 - Panel diskusija: kako (p)ostati (odr)živ?
Nataša Mikuš Žigman, direktorica sektora Poslovna održivost i zelena transformacija u Podravci; Tea Pestotnik Prebeg, direktorica Sektora kvalitete i održivosti u Valamaru; Igor Vukasović, direktor Korporativnih komunikacija HT-a; Anica Petričević, managerica razvoja strateških inicijativa te koordinatorica za ESG pri Erste banci; Mirjana Matešić, direktorica HR PSOR-a
Što znači održivost realnog sektora? Hoće li korporacije preuzeti odgovornost za stanje planeta i poduzeti neophodne korake? Kada će profit postati manje važan od budućnosti čovječanstva? Kako korporacije mogu odgovoriti na ove izazove? Primjeri iz različitih sektora - kako stići u korak s postojećim dobrim praksama?

13:45 - 14:00 - Zaključci konferencije, Dunja Mazzocco Drvar

14:00 - Zakuska za uzvanike 

09.10.2024. 07:51:00
Novi komentar
nužno
nužno