« Hi-tech
objavljeno prije 6 godina i 9 mjeseci
ZAPAMTITE

Windows 10 Pro za radne stanice - sve što trebate znati

Iako Microsoft još nije najavio minimalne hardverske zahtjeve za pokretanje sustava, ne znači da sustav ne možete pokrenuti na snažnijem PC računalu iako nije pogonjen Intel Xeon ili AMD Opteron procesorima

Windows 10 Pro za radne stanice
Windows 10 Pro za radne stanice (Arhiva)
Više o

Microsoft

,

Windows 10 Pro

,

radne stanice

,

Surface Studio

Microsoft je nedavno najavio novo izdanje sustava pod nazivom Windows 10 Pro za radne stanice . Ako se pitate što je novo u ovom izdanju, najvažniji detalji su u ovom članku.

Windows 10 Pro za radne stanice je vrhunska verzija postojećeg Windows 10 Pro sustava. Ima za cilj optimizacijom pružiti bolji doživljaj korisnicima koji koriste računala na poslužiteljskoj razini. Iako Microsoft još nije najavio minimalne hardverske zahtjeve za pokretanje sustava, ne znači da sustav ne možete pokrenuti na snažnijem PC računalu iako nije pogonjen Intel Xeon ili AMD Opteron procesorima. S druge strane, ako ste Windows Home korisnik zašto bi platili napredne značajke koje nikad neće koristiti.

Ključne značajke sustava Windows 10 Pro za radne stanice

ReFS ( Resilient File System) datotečni sustav koji može teoretski podnijeti do 4,7 zettabita (1 zettabyte = 1 milijardi TB), a za razliku od NTFS, koji može upravljati količinama do 256 TB. ReFS u novoj verziji dolazi s nekoliko prednosti poput zaštite od degradacije podataka i provjerom integriteta na zrcalnim prostorima za pohranu podataka. To znači da će ReFS otkriti je li neki od vaših podataka postaje korumpiran na bilo kojem od svojih zrcalnih pogona, a zatim ga zamijenite istim zdravim podacima na drugom pogonu. Također je datotečni sustav optimiziran za automatsko ispravljanje grešaka i rukovanje velikim količinama podataka.

Brže dijeljenje datoteka: Microsoft u novi Windows 10 Pro za radne stanice uključuje SMB (Server Message Block) Direct protokol za prijenos podatka mrežom s vrlo niskom latencijom koja pruža izuzetno brze odgovore na zahtjeve za mrežom i vrlo malu potrošnju procesora. Tako ostaje dostupno više snage procesoru za druge aplikacije koje pokreće sustav.

Proširena hardverska podrška: Windows 10 Pro trenutno podržava samo 2 procesora i maksimalnu memoriju od 2 TB, a novi sustav ima podršku do 4 procesora i ograničenje memorije 6 TB.

Trajna memorija ili metoda koja učinkovito pohranjuje podatke na način na da im se može pristupiti čak i nakon isključivanja radne stanice. To je moguće postići korištenjem NVDIMM-N modula, neizbrisive memorije s vlastitim ugrađenim izvorom napajanja.

Vjerojatno će novi Surface Studio biti optimiziran za Windows 10 Pro za radne stanice.

Piše: Sanja Ledinek
24.08.2017. 09:29:00
Novi komentar
nužno
nužno