« Zdravlje
objavljeno prije 7 godina i 6 mjeseci
PANDEMIJA?

WHO ponovno upozorava na gripu

Pandemija gripe i dalje je opasnost za svijet pa bi vlade morale pojačati nadzor i biti spremne uhvatiti se s njom u koštac, objavila je u petak Svjetska zdravstvena organizacija

WHO ne diže paniku, već upozorava
WHO ne diže paniku, već upozorava (Arhiva)
Više o

gripa

,

Svjetska zdravstvena organizacija

,

WHO

,

pandemija gripe

"Gripa je sasvim nepredvidiva pa nije moguće predvidjeti ni gdje bi pandemija mogla izbiti ni koji bi je virus mogao izazvati", objavio je WHO. Svijet je imao sreću što je posljednja pandemija gripe koju je 2009/2010 izazvao soj svinjske gripe H1N1 bila razmjerno blaga, kaže ta agencija Ujedinjenih naroda.

U izvještaju o gripi na sedam stranica WHO naglašava kako je svijet sad u mnogočemu za pandemiju gripe pripremljen bolje nego ikad: bolje se prate virusi gripe i na životinjama i na ljudima.

WHO-ov Globalni sustav praćenja i reakcije na gripu, u koji su uključena 142 laboratorija u 112 zemalja, 2014. je testirao gotovo dva milijuna kliničkih uzoraka.

"Pozornim praćenjem nestalnoga svijeta virusa gripe ti laboratoriji zapravo funkcioniraju kao osjetljiv sustav za rano uzbunjivanje", kaže se u WHO-ovu izvještaju.

Pod naslovom "Upozorenje: budite spremni na iznenađenja", WHO pozdravlja napredak u virološkim istraživanjima koji je povećao kapacitete za otkrivanje i razumijevanje novih virusa, kao i za procjenu pandemijske opasnosti i praćenje širenja virusa

27.02.2015. 17:02:00
Novi komentar
nužno
nužno