« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina
EKSPLOZIVNO

Spektakularne snimke vulkanskih erupcija

POGLEDAJTE VIDEO - Pretpostavlja se da na Zemlji svake godine eruptira između 50 i 70 vulkana

Vulkan eurpcija
Vulkan eurpcija (Shutterstock)
Više o

YouTube

,

vulkanska erupcija

,

erupcija vulkana

,

Yellowstone

,

nikal

,

Bansko

Erupcija vulkana na Islandu imala je dalekosežne posljedice za cijeli svijet i pokazala koliko zapravo ovisimo o prirodnim čimbenicima na koje ne možemo uistinu utjecati. Vulkani imaju moć stvaranja otoka i planina, ali i nevjerojatnu moć razaranja.

Pretpostavlja se da bi erupcija vulkana na kojem leži američki Nacionalni park Yellowstone mogla ugasiti život na većem dijelu kopna SAD-a, a vulkanski pepeo doveo bi do pada temperatura u cijelom svijetu.

>> Vulkanske erupcije mogu dovesti do pada temperature

Pretpostavlja se da na Zemlji svake godine eruptira između 50 i 70 vulkana, a od 1964. godine do danas zabilježeno je 280 erupcija različitih vulkana. Točan broj aktivnih vulkana nije utvrđen. Naime, aktivnim se smatra svaki vulkan koji je eruptirao barem jednom u proteklih 10.000 godina.

Brojni vulkani se neprestano snimaju kamerama, a na stranicama poput VolcanoLive moguće ih je uživo pratiti putem interneta. Također, na YouTubeu postoji na tisuće snimaka erupcija vulkana, a neke od najzanimljivijih su sljedeće:

>> Iz aviona snimila eksploziju vulkana

Eyjafjallajökull

Vulkanski pepeo kojeg je danima ispuštao islandski Eyjafjallajökull doveo je do potpunog prekida zračnog prometa nad Europom. Iako se manji vulkan smirio, moguće je da će se uskoro aktivirati njegov veliki brat pošto su u povijesti dvije erupcije na Islandu redovito dolazile jedna za drugom.

Etna

Najviši vulkan u Europi prijeti stanovnicima Napulja i šire. Prva erupcija zabilježena je 693. prije Krista, a 2001., 2002. i 2003. je nekoliko manjih eksplozija uništilo područje u neposrednoj blizini. Posljednja manja erupcija zabilježena je u svibnju 2008.

Kilauea

Najaktivniji vulkan na Havajima ujedno je i magnet za turiste. Već 27 godina iz sebe izbacuje veće i manje količine lave, ali srećom zasad bez ozbiljnijih posljedica. Najveći dio vulkana nalazi se pod morem. 

 

Stromboli

Stromboli je vulkanski otok koji teritorijalno pripada Italiji. Na njemu živi oko 500 stanovnika, a zadnja veća erupcija bila je 2002. godine kada je izlijevanje vulkana prouzrokovalo manji tsunami.

Najdublji morski vulkan

Na snimci je podzemni vulkan West Mata koji se nalazi oko 200 kilometara od Samoe. Američka automatizirana podmornica Jason zaronila je dublje od 1100 metara kako bi snimila erupciju u visokoj rezoluciji. Više: Fantastična erupcija najdubljeg morskog vulkana

12.06.2010. 22:07:00
Novi komentar
nužno
nužno