« Život
objavljeno prije 6 godina i 1 mjesec
ZAPAMTITE!

Vrući tuš olakšava ovaj misteriozni sindrom uzimanja marihuane

Misteriozan sindrom povraćanja povezan s korištenjem marihuane ima još čudniju terapiju: vrući tuš

Muče li i vas ovi problemi?
Muče li i vas ovi problemi? (Pixabay)
Više o

kanabis

,

sindrom kanabioidne hiperemeze

Stanje poznati kao sindrom kanabioidne hiperemeze uzrokuje mučninu, povraćanje i bolove u abdomenu kod ljudi koji često uživaju u marihuani, koji olakšanje često prolaze u tuširanju vrućom vodom. Sindrom je prepoznat još 2004.godine, no danas se pojavljuje puno češće.

Nedavno provedena studija na čestim korisnicima marihuane (koji puše barem 20 dana u mjesecu) u New Yorku, otkrila je da je oko jedna trećina njih prijavila simptome koji se povezuju sa sindromom kanabioidne hiperemeze i pronašla „pomoć" u vrućem tušu.

Nije poznato što točno uzrokuje te simptome i zašto se oni umanjuju nakon vrućeg tušaDugotrajna uporaba droga uzrokuje promjene u mozgu i živčanom sustavu, a u tijelu ionako postoje određeni sastojci koji djeluju slično marihuani i od presudne su važnosti za osjet bola.

Jedna od ideja o nastanku simptoma je da dugotrajna stimulacija sastojka tetradhidrokanabiola (THC) iz marihuane djeluju na sustav za osjet bola što rezultira pojavom sindroma kanabioidne hiperemeze. Nešto u stalnoj prisutnosti THC-a u tijelu ometa pravilno funkcioniranje sustava za osjet boli.

U tom slučaju, vrući tuš mogao bi umanjiti simptome jer stimulacija vrućom vodom proizvodi drugačiji osjetilni signal koji tijelu skreće pažnju s osjeta bola.

Sve to je, dakako, samo pretpostavka, jer još se ne može sa sigurnošću reći zašto neki korisnici marihuane razvijaju sindrom kanabioidne hiperemeze.

Problem je u tome što se, kao što je dokazano studijom 2010., prosječni ovisnik o marihuani do sedam puta prijavljuje u bolnicu sa spomenutim simptomima prije nego što mu se postavi ispravna dijagnoza, a čak i kad se to napokon dogodi, nema puno načina na koji mu liječnici mogu pomoći.

Jedini pouzdani način liječenja sindroma kanabioidne hiperemeze je prestanak pušenja marihuane... što vam jednostavno ne možemo preporučiti.

Piše: Andrea Holi
10.04.2018. 18:01:00
Novi komentar
nužno
nužno