« Hi-tech
objavljeno prije 5 godina i 7 mjeseci
NOVOSTI

Vrući 5G pametni telefoni

Trenutno ne postoji na tržištu niti jedan pametan telefon koji bi mogao raditi na 5G mrežama... no sigurno ih nećemo dugo čekati...

Što nas čeka...
Što nas čeka... (Arhiva)
Više o

smartphone

,

pametni telefoni

,

5G

Proizvođačima telekomunikacijske opreme, pametnih telefona, čipova i operatorima, sljedećih nekoliko mjeseci, pa čak i godina, ostaje utrka u 5G mrežama, iako, u stvari ni 4G nije dostupan svugdje.

Trenutno ne postoji na tržištu niti jedan pametan telefon koji bi mogao raditi na 5G mrežama. Međutim, vrlo brzo to će se promijeniti. Ali, postoji veliki problem: višestruko pojačano generiranje temperature u uređajima koji bi trebali raditi u 5G okruženju.

Prema pisanju tajvanskih medija, maksimalno vrijeme na kojem uređaji mogu raditi na 5G mreži i to pri ograničenoj brzini od 2,5 Gbit/s (teoretska 20 Gbit / s) je 10 -15 minuta. Potom sustavi za hlađenje postaju nemoćni i dolazi do pregrijavanja. Navodno se čak neke komponente tope.

Inženjeri desetak proizvođača pametnih telefona traže nova rješenja za upravljanje toplinom kako bi riješili taj problem. Nema sumnje razvojni timovi Lenovo, Samsung, Huawei, OnePlus, OPPO i ostalih brendova, uključujući tvrtke Auras Technology, Chaun-Choung Technology i Taisol Electronics, pronaći će rješenja za termičko upravljanje. Samo što bi ti dodatni elementi mogli povećati debljinu uređaja i potrošnju baterije.

Tko i kada planira pokazati svoj prvi 5G smartphone

Prema dostupnim informacijama, Huawei planira objaviti svoj 5 G modem naziva Balong 5000, u ožujku 2019., a potom u lipnju pokrenuti nove pametne telefone s mogućnošću 5G . Dakle, Kirin 980 i Balong 5000, najvjerojatnije, postat će temelj budućih Huawei 5G pametnih telefona. Osim toga, za brand Honor serije proizvoda također planiraju lansirati 5G proizvod u 2019.

Lenovo, Xiaomi i Oppo planiraju koristiti Qualcomm sustave na čipu s novom generacijom modema, dok Samsung ima neko svoje modemsko rješenje za mreže nove generacije.

>> Pratite vijesti iz Hi Tech rubrike na Facebook stranici Hi Tech by Metro Portal >>

Piše: Sanja Ledinek
26.09.2018. 09:31:00
Novi komentar
nužno
nužno