« Putovanja
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca

Vrijeme je za Oktoberfest

U subotu točno u podne otvoren je 175. festival piva

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

pivo

,

Oktoberfest

Tradicionalnim zabijanjem slavine u pivsku bačvu muenchenski je gradonačelnik Christian Ude otvorio najpoznatije dane piva.

"O´zapft is (Bačva je otvorena)", uzviknuo je Ude prema oduševljenoj masi koja se okupila u jednom od 14 velikih šatora na Terezijinim poljanama u središtu Muenchena kako bi prisustvovala tradicionalnom zabijanju slavine u prvu pivsku bačvu Oktoberfesta.

Udeu su trebala samo dva udarca drvenim maljem kako bi zabio mjedenu slavinu u drvenu bačvu što se smatra dobrim znakom za ovogodišnji Oktoberfest. Nakon toga se začulo i 12 plotuna iz mužara što je znak gostioničarima na livadi Oktoberfesta da smiju započeti s točenjem piva.

Prva dva "Massa" (krigle od jedne litre) ispili su Ude i bavarski premijer Guenter Beckstein. Oni su prvi od oko šest milijuna gostiju iz cijelog svijeta koliko ih se očekuje do 5. listopada kada Oktoberfest zatvara svoja vrata.

"Ovo je najljepše i najveće slavlje na svijetu", izjavio je Beckstein nakon prvih gutljaja ovogodišnjeg Oktoberfest piva.

Tradicionalna litarska krigla i ove godine je poskupjela tako da stoji između 7,80 i 8,30 eura što je u prosjeku za 40 centi skuplje nego prošle godine. To gostioničarima Oktoberfesta garantira dobru zaradu jer su posjetitelji prošle godine popili preko 7 milijuna litara piva. Jedan predstavnik pivovara je visoku cijenu piva opravdao i visokom najamninom šatora koja je ove godine premašila granicu od dva milijna eura.

Na Oktoberfestu će se osim milijuna litara piva pojesti i preko pola milijuna pečenih pilića, preko 100 volova s ražnja, 150.000 kobasica te nebrojena količina pereca i ostalog tradicionalnog bavarskog peciva.

Kako bi sve te količine hrane i pića došle do gladnih i žednih skrbi preko 1.800 konobarica i konobara koji, ovisno o spretnosti i brzini, za dva tjedna napornog rada na Oktoberfestu mogu zaraditi i do 10.000 eura.

Tradicionalne muenchenske pivovare posebno za Oktoberfest vare pivo s višim postotkom alkohola od uobičajnog. To međutim bavarskog premijera Becksteina nije spriječilo da prije nekoliko dana izjavi kako se i poslije dva "Massa" piva može sjesti za volan a za tu je izjavu, koji je kasnije relativirao, dobio more kritika kako od sindikata policajaca tako i od udruga za sprječavanje alkoholizma.

Pivska slavlja pod zajedničkim nazivom Oktoberfest su prvobitno diljem Bavarske bila prakticirana kako bi se prije nove sezone potrošile zalihe tzv. Maerzen (ožujskog) piva. Prvi muenchenski Oktoberfest održan je 17. listopada 1810. u čast vjenčanja bavarskog princa Ludwiga i princeze Therese po kojoj je livada, koja se tada nalazila izvan gradskih zidina, i dobila ime.

S obzirom da je princ Ludwig bio veliki ljubitelj antičke Grčke, prvi Oktoberfest je održan u duhu antičkih olimpijskih igara te je uglavnom bio sportskog karaktera što se u nadolazećim desetljećima promijenilo u čisto narodno slavlje a od sportskih aktivnosti su do 1938. zadržane konjičke trke.

Ovogodišnji Oktoberfest bi mogao proteći i u znaku izbora za bavarski parlament koji se održavaju sljedeće nedjelje. Tradicionalno najjačoj političkoj stranci u Bavarskoj, Kršćansko demokratskoj stranci (CSU) prijeti gubitak apsolutne većine tako da bi se ovogodišnji Oktoberfest u svojoj drugoj polovici mogao pretvoriti u slavlje oporbe koja, osim u Muenchenu gdje su već desetljećima na vlasti socijaldemokrati, u ostatku Bavarske dosada djelovala na rubu političkog spektra.

Vodu na mlin oporbe usmjerila je i supruga bavarskog premijera Becksteina Marga koja je, suprotno tradiciji, za današnji posjet Oktoberfestu odbila obući južnonjemačku haljinu (dirndl) što su joj mnogi, tradiciji vjerni CSU birači, uzeli za zlo.  (metro-portal/hina)

22.09.2008. 10:59:46
Novi komentar
nužno
nužno