« Biznis
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
ODRŽIVI RAZVOJ

Vožnja biciklom odlična je za duh, tijelo i ekonomiju

Projekti cesta sa biciklističkim trakama u prosjeku stvaraju čak 46% više radnih mjesta od cestovnih projekata isključivo za motorna vozila

Fotografija vijesti
Više o

biciklizam

,

održivi razvoj

Iako se većina svijeta tek počela oporavljati od recesije, biciklistička industrija mnogima može poslužiti kao uzor kako se rade stvari. 2010. godine je proizvodnja bicikala u SAD-u porasla za čak 15 posto, a očekuje se da će ovaj odličan ekonomski trend biti nastavljen i u narednim godinama.

Znanstvenici sa Sveučilišta Massachusetts napravili su studiju koja je pokazala da ceste sa biciklističkim trakama u prosjeku stvaraju 46% više radnih mjesta od cesta koja služe samo za automobile.

Studija je proučila 58 infrastrukturnih projekata u 11 saveznih država SAD-a i zaključila kako biciklistički projekti u prosjeku stvaraju 11.4 radna mjesta za svakih milijun potrošenih dolara, a projekti cesta bez biciklističkih staza stvaraju tek 7.8 radnih mjesta za isti iznos.

Iako američki Kongres u doba štednje nije sklon financiranju projekata koji dugoročno mogu donijeti radna mjesta, magazin Bicycle Times navodi da vlada trenutno financira projekte razvoja rekreacijskih i školskih ruta sa čak 225 milijuna dolara, što je više od 2,500 radnih mjesta, prema statistici iz istraživanja.

U ova teška vremena lijepo je vidjeti kako održivi razvoj i novac mogu ići ruku pod ruku, bez da itko ostane uskraćen. Nadajmo se da će i vlade ostalih zemalja u svijetu uspjeti prepoznati ovu priliku.

04.07.2011. 21:42:00
Novi komentar
nužno
nužno