objavljeno 04.07.2011. 21:42:00
ODRŽIVI RAZVOJ

Vožnja biciklom odlična je za duh, tijelo i ekonomiju

Projekti cesta sa biciklističkim trakama u prosjeku stvaraju čak 46% više radnih mjesta od cestovnih projekata isključivo za motorna vozila

Fotografija vijesti

Iako se većina svijeta tek počela oporavljati od recesije, biciklistička industrija mnogima može poslužiti kao uzor kako se rade stvari. 2010. godine je proizvodnja bicikala u SAD-u porasla za čak 15 posto, a očekuje se da će ovaj odličan ekonomski trend biti nastavljen i u narednim godinama.

Znanstvenici sa Sveučilišta Massachusetts napravili su studiju koja je pokazala da ceste sa biciklističkim trakama u prosjeku stvaraju 46% više radnih mjesta od cesta koja služe samo za automobile.

Studija je proučila 58 infrastrukturnih projekata u 11 saveznih država SAD-a i zaključila kako biciklistički projekti u prosjeku stvaraju 11.4 radna mjesta za svakih milijun potrošenih dolara, a projekti cesta bez biciklističkih staza stvaraju tek 7.8 radnih mjesta za isti iznos.

Iako američki Kongres u doba štednje nije sklon financiranju projekata koji dugoročno mogu donijeti radna mjesta, magazin Bicycle Times navodi da vlada trenutno financira projekte razvoja rekreacijskih i školskih ruta sa čak 225 milijuna dolara, što je više od 2,500 radnih mjesta, prema statistici iz istraživanja.

U ova teška vremena lijepo je vidjeti kako održivi razvoj i novac mogu ići ruku pod ruku, bez da itko ostane uskraćen. Nadajmo se da će i vlade ostalih zemalja u svijetu uspjeti prepoznati ovu priliku.

04.07.2011. 21:42:00
http://m.metro-portal.hr/voznja-biciklom-odlicna-je-za-duh-tijelo-i-ekonomiju/60948/